Izdvojeno Politika Vijesti

Charles Crawford: Dodik koristi Miloševićevu taktiku

Možda ste primjetili da je nekoliko posljednjih dana/sedmica/mjeseci/godina (zavisi kako gledate na to) Bosna i Hercegovina na rubu katastrofe.

Zašto?

Pa, u uglavnom zbog dobro poznatih razloga. Ključne funkcije u državnoj vasti nisu popunjene, opšti politički ćorsokak na sve strane, i povrh svega izazivanje visokog predstavnika i njegovog autoriteta prijetnjom o organizovanju referenduma u Republici Srpskoj.

Možda mislite da je dio svrhe Dejtonskog mirovnog ugovora da u BiH uspostavu demokratiju i da nema smisla žaliti se zbog toga što jedan ili drugi entitet organizuje referendum da bi čuo glas birača. Zar nije upravo Velika Britanija imala jedan referendum?

Ipak, u ovom slučaju stvari izgledaju drugačije, zato što predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koristi referendum za pitanje pravnih ovlasti visokog predstavnika da bi oslabio visokog predstavnika, što je ipso facto napad na Dejtonski sporazum.

Šta se desilo?

EU je pritrčala u pomoć, i visoki predstavnik je gurnut u stranu od još višeg visokog predstavnika EU, to jest Catherine Ashton.

Dodik je rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare da je odlučio da odustane od referenduma nakon što je dobio garancije od Ashton da će srpska zabrinutost o pravosuđu u BiH biti adresirana:

Za vrijeme razgovora sa baronesom Ashton i drugim evropskim zvaničnicima prethodnih dana, dobili smo najviše garancije da je Evropska unija spremna da se pozabavi problemima vezanim za pravosuđe Bosne i Hercegovine,” rekao je Dodik.

Ashton, čija je iznendana posjeta naglasila uzbunu u međunarodnoj zajednici, je pozdravila odluku o odustajanju od glasanja.

Želja da se bude u centru pažnje

Evropska unija, obavezala se Ashton, će razmotriti ulogu bh. pravosudnih institucija. Ona je također ponovila Dodikove riječi “da je najbolji put naprijed kroz konstruktivni dijalog” oko ovog problema.

Fijuu.

Prvi visoki predstavnik u BiH, Carl Bildt, vrlo brzo je pohvalio baronesu Ashton:

Dobar razlog za čestitanje baronesi Ashton na njenom uspjehu u BiH. Bila je najbolje izdanje EU u akciji radi prevenciji krize?

Najbolje izdanje EU u akciji prevenciji krize?

Nije bilo baš tako. Pogledajmo šta se desilo.

Vodstvo RS već neko vrijeme se igra koristeći šahovsku taktiku Arona Nimzowitscha prijeteći da će održati referendum bez stvarne želje da to i urade. Tema referenduma nije bitna – ono što stvarno žele uraditi je uspostaviti princip da se referendum može održati u vezi bilo čega i, ako je potrebno, redefinirati odnos RS sa BiH pod uslovima RS.

Ova politika bila je veoma uspješna u odstranjivanju bošnjačkog vođstva u Sarajevu koje (ne bez osnova) ovo vidi kao još jedan srpski nacionalistički pokušaj slabljenja same ideje Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države. Pored toga, Banja Luka je dovela u pitanje opadajući autoritet visokog predstavnika u Sarajevu, koji je pokušavao naći način kako blokirati referendum i zbog toga je je izgledalo da se ponaša “nedemokratski”.

Sama činjenica da je baronesa Ashton lično odjurila u Banja Luku da bi se srela sa Dodikom i ubijedila ga da odustane od referenduma sa, nema sumnje, šarmirajućom kombinacijom prijetnji i laskanja je veliki uspjeh za Dodika na polju odnosa sa javnošću.

Dodik je briljantno upotrijebio Miloševićevu taktiku – “stvori problem i onda natjeraj svijet da dođe meni kako bi ga riješio.

Ovo u osnovi uspostavlja psihološku kontrolu jer je onaj koji stvara problem u centru svakog rješenja in on je u stvari Šef, bar u očima srpskih glasača koji vole ovu vrstu banalnih bravura.

Ključna tačka: Ostatak svijeta ne razumije koliko bivši Jugovići žude da budu u centru pažnje. Ovo ide unazad do Tita i njegovog neograničenog narcizma, ispoljenog u takozvanom Pokretu za nesvrstane koji je dozvolio Beogradu da se kočoperi i kinđuri na svjetskoj sceni. Ovu tradiciju sada nastavlja Dodik iz manje i još slabije baze.

Na putu nigdje

I nikada, nikada ne zaboravite inat. Kako Srbi to vide, Dodika je međunarodna zajednica stisnula kako bi popustio. Izgubio je. Znači da je pobijedio!!

Ukratko, tipična bosanska priča.

Catherine Ashton je dobila korisne poene među EU ministrima spoljnjih poslova zbog toga što je bila “čvrsta” i otklonila ovaj strašni referendum odlučnim vođstvom.

I sam visoki predstavnik je dobio nešto skromniju zadovoljštinu – rekao je da neće biti referenduma, i neće ga biti!

Dodik i bosanski Srbi se glasno smiju dok ispijaju svoju rakiju, i zadivljeni svojom pameću već smišljaju sljedeći potez. Princip eventualnog održavanju referenduma – ako ništa a onda tbog toga što ga je Ashton opravdala.

Bošnjaci vide Dodika kako poentira i još su bjesniji, jer znaju da će bilo koji novi proces pravne reforme koji je zakuhala EU sa Bosancima neizbježno zapasti u birokratiju i odlaganje.

I tako, s početkom vrućeg balkanskog ljeta, ništa bitno neće biti urađeno.

Kriza riješena! Bosna na putu za nigdje.

Piše: Charles Crawford (Bivši britanski ambasador u BiH te u državnoj zajednici Srbije i Crne Gore) charlescrawford.biz

 

RSE/Informer.ba