Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Chavez: Amerikanci su nas zarazili rakom?

Predsjednik Venecuele Hugo Chavez javno se zapitao da li su SAD razvile tajnu tehnologiju čijom su primjenom ljevičarski lideri u zemljama latinske Amerike oboljeli od raka.

Chavez se ove godine liječio od raka, a sumnje je izrekao dan poslije objavljivanja vijesti da je i argentinska predsjednica Cristina Fernandez oboljela od raka.

Paragvajski predsjednik Fernando Lugo, brazilska predsjednica Dilma Rousseff i njen prethodnik Luiz Inácio Lula da Silva također boluju od raka, a svi ovi lideri su ljevičari.

Chavez je izjavio da je sve ovo “veoma čudno”, ali je naglasio da samo razmišlja naglas i da ne iznosi “ishitrene optužbe”, prenio je BBC.

On je dodao da je slučajeve raka među latinoameričkim liderima “teško objasniti zakonom vjerovatnoće”.

“Da li bi bilo čudno da su oni razvili tehnologiju za izazivanje raka, a da niko za to ne zna”, upitao je Chavez u govoru vojnicima koji je prenosila televizija.

Chavez je napomenuo da su američki državni naučnici namjerno zarazili zatvorenike iz Gvatemale sifilisom tokom četrdesetih godina prošlog vijeka, ali da se za to saznalo tek prošle godine.

Predsjednik Venecuele, koji ima 57 godina, često iznosi optužbe da SAD pokušavaju da ga svrgnu sa vlasti ili, čak, ubiju.

Chavez tvrdi da je pobijedio rak poslije operacije i hemoterapije na Kubi ranije ove godine. Detalji o njegovoj bolesti nisu poznati javnosti, što podstiče spekulacije da je njegovo stanje lošije od predstavljenog.

 

Srna/Informer.ba