BiH Region Udarno Vijesti

Cigarete najskuplje u Hrvatskoj, najjeftinije u Srbiji

Nakon najave poskupljenja cigareta u Bosni i Hercegovini od 1. januara 2013.godine, istražili smo stanje na tržištu cigareta u zemljama jugoistočne Evrope, kao i ostatku svijeta.

Prema navodima portala Cigaretteprices, najjeftinije cigarete kupuju građani u Srbiji gdje, na primjer, kutija Marlbora košta 1,7 eura. Također, cijene ostalih brendova kao što su Camel, Pall Mall, Winston, Prince, Lucky Strike i Chesterfield su otprilike slične cijeni Marlbora.

S druge strane, najskuplje cigarete u zemljama regije kupuju građani Hrvatske gdje kutija Marlbora ili Camela košta čak 3 eura. Također, Ronhill i Walter Wolf koštaju oko 20 kuna, odnosno 2,65 eura.

Bosna i Hercegovina je u odnosu na zemlje regije u “zlatnoj sredini” jer pakovanje Marlbora u ovoj zemlji možete kupiti za 3,7 konvertibilnih maraka (KM) ili 1,9 eura.

Također, trenutne cijene cigareta u BiH kreću se od 2,40 KM (1,22 eura) do više od 5 KM (2,55 eura).

Tako pakovanje popularne Drine – jedine košta 2,50 KM (1,27 eura), srbijanske Morave 2,40 (1,22 eura), Westa 2,80 (1,43 eura), a Memphisa i Davidoffa više od 4 KM (2,04 eura).

Međutim, od početka naredne godine većina cigareta na tržištu BiH prodavat će se po novim cijenama. Tako će od 1. januara sljedeće godine najjeftinije cigarete u BiH koštati 2,75 KM (1,40 eura), a najskuplje 5,15 KM (2.63 eura). U budućnosti bi cijene cigareta u BiH trebale dosegnuti iznos od 7 KM (3,58 eura).

Prema istraživanju portala Cigaretteprices, od ukupno 46 zemalja Evrope, Srbija je sedma po redu po najjnižim cijenama cigareta, dok je BiH na 10 mjestu. Isto tako, u Albaniji kutija Marlbora ili Chesterfielda košta 1,8 eura.

Kutija Marlbora u Makedoniji košta dva eura. U Crnoj Gori se za kutiju iste vrste cigareta plaćaju 2,2 eura.

Kutija Marlbora ili Chesterfielda u Sloveniji košta 3,2 eura, Turskoj 3,3, Bugarskoj 2,6, Grčkoj 4,0, Mađarskoj 2,4, Rumuniji 2,7 i Slovačnkoj 3,3 eura.

Posmatrano na nivou Evrope, najskuplje cigarete plaćaju građani u Norveškoj. Tamo kutija Marlbora ili Camela košta 10,9 eura. Slijede Irska sa 9, Velika Britanija sa 7,7, Francuska sa 6,6 i Švicarska sa 6 eura za kutiju cigareta navedene marke.

S druge strane, najjeftinije cigarete se mogu kupiti u Bjelorusiji gdje kutija Marlbora košta 0,8 eura, a slijede Gruzija sa 1,3, te Moldavija i Ukrajina gdje se cigarete mogu kupiti za svega euro.

Cigarete su u Aziji jako skupe. U Singapuru i Turkmenistanu kutija Marlbora košta 7, odnosno 6,9 eura. Mnogo se za duhan plaća i u Sjevernoj Americi. Primjerice, u New Yorku i Kanadi kutija Malbora ili Chesterfielda košta 9,8 odnosno 8,1 euro.

Daleko najskuplje cigare su u Australiji gdje se duhansko iskustvo plaća čak 12,5 eura. Slične su cijene i na Novom Zelandu. Tamo pakovanje Holidays 20s košta 8,9 eura.

Najjeftinije cigarete na svijetu mogu se kupiti u Africi. U Zimbabveu kutija Marlbora ili Chesterfielda košta 0,5 eura.

AA/Informer.ba