Ekonomija Izdvojeno Udarno Vijesti

Cigarete u BiH poskupljuju u prosjeku za 30 feninga

Od 1. januara 2012. godine cigarete u BiH bit će skuplje 20 do 50 feninga u maloprodaji, zavisno od proizvođača. Za pojedine će cijena ostati ista kao i ove godine, dok će za većinu biti veća za 30 feninga.

Prethodno je, na osnovu člana 21. Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) donio Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete koja će se primjenjivati od Nove godine.

Odlukom je definisano da će se od 1. januara na cigarete plaćati proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i posebna akciza u iznosu od 30 KM za 1.000 komada, odnosno 0,60 KM za pakiranje od 20 komada.

“Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 1,65 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada”, pojasnio je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO.

Ova odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji, pojašnjeno je.

1 Comment

Click here to post a comment
  • ma meni opet nista nije jasno,neznam samo koliko ih sad fali para pa dzepu naroda, dabogda popusili oni ………..nama svima