Region Vijesti

Cijela Vlada znala da će ubiti Đinđića!

Nebojša Čović, nekadašnji potpredsjednik Vlade Srbije, protiv koga su majka i sestra pokojnog premijera podnijele krivičnu prijavu zbog sumnje da je umiješan u ubistvo Zorana Đinđića, tvrdi da nema nikakve veze s tim.

Čović je naglasio i da „Srđa Popović, advokat porodice Đinđić, iznosi laži i insinuacije“.

”To je sve konstrukcija i insinuacija sa mnogo neistina i pakovanja. Direktno uvođenje mene u taj slučaj je obična notorna laž. Inače, u svim tim stvarima koje su konstruisane u toj krivičnoj prijavi ama baš ništa novo nema” – rekao je Čović.

Upitan da li je imao aspiracije da zauzme mjesto premijera, što je navedeno kao sumnja u krivičnoj prijavi, Čović je kazao:

”Vreme je pokazalo da li je to istina. Da sam imao aspiracije, došao bih na mesto premijera. I posle ubistva Đinđića ja baš ništa nisam dobio. Neka se analizira ko je šta dobio’‘ – rekao je Čović. Dodao je da nikad nije bežao od toga da da iskaz nadležnim organima, te da im stoji na raspolaganju.

”Ne osećam nikakvu odgovornost što pismo nisam pokazao nadležnima, zato što je šest-sedam meseci pre ubistva premijera krenula kompletna haranga na vladu. A i u svim tim ranijim procesima i saslušanjima dosta njih je reklo da su svi sve znali. Pa, samo vrapci u Beogradu nisu to izgleda znali, a i oni su to znali’‘.

Upitan da li je i on to znao, rekao je:

”Mi smo na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost i u BIA u nekoliko navrata pričali o svemu tome. Da, o ugroženosti premijera’‘ – rekao je on.

Inače, u prijavi koju je porodica Đinđić podnijela protiv Čovića i Velimira Ilića na teret im se stavlja to što o pismu Milorada Ulemeka nisu obavijestili ostale članove vlade i bezbednosne službe, te da time nisu sprečili atentat:

„Osumnjičeni Čović, početkom februara 2003, pristupio je dogovoru Milorada Ulemeka i Dušana Spasojevića da uz pomoć pripadnika ‘zemunskog klana’ i JSO izvrše atentat na Zorana Đinđića, uveravajući ih pritom da će po ubistvu on preuzeti mesto premijera.

Ilić je kazao da za prijavu nema razloga.

”Ja sam o pismu obavestio Đinđića. On me je pozvao na razgovor i tada mi je ponudio mesto ministra policije, što sam odbio” – kazao je Ilić. Dodao je da ni Đinđić pismo nije shvatio ozbiljno.

”Mnogi su dobili pismo, ali ga nisu objavili, a ja sam to uradio’‘ – kazao je Ilić.

 

Kurir/Informer.ba