BiH Izdvojeno Vijesti

Cijena plina ostaje ista

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili su jednoglasno na današnjoj sjednici inicijativu zastupnika Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Nermina Pećanca o zaustavljanju povećanja cijene gasa koju predlaže v.d. direktor BH gasa Adnan Kreso.

U izjavi novinarima Pećanac je objasnio da bi poskupljenje gasa uzročno-posljedično značilo povećanje svih ostalih cijena, što će biti direktno udar na najsiromašnije građane u BiH, kojih je prema posljednjim istraživanjima oko 48 posto, od čega je 20 posto ekstremno siromašnog stanovništva.

Iako ova problematika nije u nadležnosti Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo, Pećanac tvrdi da će se ovo povećanje cijena najviše odnositi na građane ovog kantona, budući da se najveći broj njih ima grijanje na gas podsjećajući da bi ovo bilo drugo povećanje gasa za mandata sadašnje vlade.

Skupština Kantona Sarajevo ima nadležnost da poveća cijenu distribucije gasa Sarajevo gasu, ali ne može povećati cijenu kubnog metra, jer je to nadležnost vlade, ali stranke ‘Platforme’ (SDP-SDA) vode i Federaciju BiH i kanton“, naglasio je i dodao da je ovo brzopleto i neracionalno poskupljenje.

Također, istaknuo je da je potrebno napraviti dobre socijalne programe i socijalnu kartu, a sve dok toga nema povećanje neće imati smisla, jer će sve manji broj građana moći plaćati novu cijenu gasa.

 

Fena/Informer.ba