BiH Izdvojeno Vijesti

CIK: Nije usvojena odluka o poništenju izbora u Srebrenici

Na današnjoj hitnoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine nije donesena odluka po zahtjevima Koalicije za Republiku Srpsku i političke stranke Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za poništenje izbora za Općinu Srebrenica nakon odluke Suda BiH.

Članovi CIK-a održali su danas dvije hitne sjednice jer na prvoj nije usvojen dnevni red koji je predložio član CIK-a Suad Arnautović, a saglasan za hitnost sjednice bio je i član CIK-a Vedran Hadžović.

Nakon rasprave većina članova CIK-a izrazila je stav da nisu utvrđeni potrebni elementi izneseni u žalbama za koje je Sud BiH naložio da se razjasne i da se nakon razjašnjenja i utvrđenih činjenica donese pravilna i zakonita odluka.

Predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić potvrdio je novinarima da će nova sjednica CIK-a biti zakazana u što kraćem roku čim se za to steknu uvjeti, a odluke o ovom predmetu bit će na sjednici CIK-a.

Podsjećanja radi, Arnautović je pismeno uputio zahtjev predsjedniku i generalnom tajniku CIK-a za sazivanje hitne sjednice CIK-a iz više razloga od kojih je jedan taj što je predmet izbora u Srebrenici već nekoliko puta istražen, elaboriran i ne postoje nove činjenice koje bi se trebale nekim posebnim postupcima utvrđivati.

Fena/Informer.ba