BiH Udarno Vijesti

Cikotić trgovao jaknama sa Kapetinom, kontroverznim biznismenom iz Istočnog Sarajeva

Firma BosniaSpecExsport iz Istočnog Sarajeva 21. marta 2011. isporučila 20 zimskih vojnih vjetrovki za pripadnike OSBiH u operacijama podrške miru ISAF u Afganistanu, a odluka o nabavci tražena naknadno i to uprkos činjenici da je Ured za razmatranje žalbi poništio postupak u cijelosti.


Nabavka jakni za pripadnike Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru ISAF u Afganistanu mogla bi poprimiti odlike skandala, jer je, po svemu sudeći obavljena na krajnje sumnjiv način. To se, naime, da zaključiti iz dokumentacije do koje je došlo Oslobođenje.

Tako na otpremnici koju je firma BosniaSpecExsport (BSE) iz Istočnog Sarajeva, čiji je generalni direktor kontroverzni Dragan Kapetina, sumnjive ratne prošlosti, a koji se, između ostalog, sa Slobodanom Tešićem dovodi u vezu s velikim lancem krijumčarenja oružja iz BiH i nalazi na UN-ovoj crnoj listi, jasno stoji da je Ministarstvu odbrane BiH 21. marta 2011. isporučeno 20 zimskih vojnih vjetrovki sa uloškom i kapuljačom (dezen pustinjski).

Isporuka, pa odluka

U isporuci je navedeno kako se radi o po osam jakni veličine 54 i 56, te po dvije veličine 50 i 52. Jakne su 25. marta zaprimljene u Ministarstvu odbrane BiH, pa je vjerovatno, dogovaranje posla njihove nabavke i bilo jedan od razloga spornog susreta ministra odbrane BiH Selme Cikotića sa kontroverznim Draganom Kapetinom.

No, tu priča ne završava. Jer, 8. juna upravo sa potpisom Dragana Kapetine, generalnog direktora firme BSE, u Ministarstvo odbrane BiH (primljeno 13. juna) upućen je račun broj 09-1-BSE-06/11 za plaćanje sa iznosom 5.900,01 KM.

Ono što je vrlo interesantno, a što stoji na računu u prilogu (otpremnica br. 1) jasno je dopisana instrukcija „11/4 – pripremiti odluku za nabavku jakni za misiju u Afganistanu”. Dakle, iz svega se da zaključiti kako je instrukcija za nabavku jakni data nakon što su one i isporučene u Ministarstvo odbrane BiH. Time se jasno otkriva kako su jakne nabavljene bez bilo kakve prethodne pismene odluke.

 

Oslobođenje/Informer.ba