BiH Udarno Vijesti

Cirkus: UO BHRT-a treći put smjenjuje Agovića

Upravni odbor Radio-televizije BiH u ponedjeljak će na sjednici razmatrati smjenu Mehmeda Agovića, generalnog direktora ovog javnog servisa, pa postoji mogućnost da ga i treći put smijene u ovom mandatu, nakon što se u aprilu po odluci Suda BiH vratio na posao.

Osim što je potvrđeno da se ova tačka nalazi na dnevnom redu za narednu sjednicu, u UO Radio-televizije BiH (BHRT) nisu juče htjeli govoriti ništa o tome, uz obrazloženje da će dnevni red biti usvajan na početku zasjedanja.

Kako smo ranije pisali, po povratku Agovića na posao još je dublji jaz između rukovodstva i UO BHRT-a, a tenzije su se podigle i nakon nedavne rasprave u Predstavničkom domu bh. parlamenta, čiji zaključci nisu ispoštovani već skoro tri godine.

Poslanici u bivšem sazivu Predstavničkog doma tražili su da im se dostavi plan konsolidacije poslovanja, jer BHRT ima dugove od oko 22 miliona KM, ali UO BHRT-a nije dobio takav plan od menadžmenta nego analizu stanja.

Agović je ranije tražio od UO BHRT-a da mu se mandat, koji ističe u januaru iduće godine, produži za 29 mjeseci, koliko nije obavljao svoj posao u očekivanju sudske odluke dok je bio smijenjen.

Poslanici su tražili da im se dostavi plan konsolidacije poslovanja, jer BHRT ima dugove od oko 22 miliona KM, ali plan nije urađen.

Sud BiH naložio je Agovićev povratak na posao jer je utvrđena povreda procedura u postupku smjene, a naloženo je da mu budu isplaćene sve plate i doprinosi.

Kako je ranije procijenio Agovićev advokat, ali i Uprava BHRT-a, maratonski sudski postupak i provedba presude koštale su budžet BHRT-a oko 250.000 KM, jer je plata istovremeno isplaćivana i vršiocima dužnosti generalnog direktora.

Agovićeva plata, prema menadžerskom ugovoru, je 4.500 KM, ali uz staž i ostale prinadležnosti iznosi oko 5.500 KM.

O smjeni Agovića, odnosno dnevnom redu naredne sjednice UO BHRT-a, obaviješten je i Sindikat zaposlenih u javnim RTV servisima BiH,  ali nemamo još stav Mirze Huskića, predsjednika ovog sindikata.

Agovića je UO BHRT-a prvi put smijenio u septembru 2008. godine uz obrazloženje da su revizori utvrdili prikrivene gubitke od oko 10 miliona KM, a zamjerke su se odnosile i na loše poslovanje i podizanje kredita i stavljanje zgrade RTV doma pod hipoteku, pišu Nezavisne novine.

 

Informer.ba