BiH Vijesti

Civilna zaštita RS: Pojedina naselja još bez struje

Visina novog snijega koji pada u RS-u kreće se od pet do 40 centimetara, a mašine za čišćenje Javnog preduzeća “Putevi RS” i lokalnih zajednica nalaze na svakoj ugroženoj dionici.

Iz Uprave Civilne zaštite tvrde da će se moći izboriti s novim snježnim padavinama.

“Stalno ćemo pratiti stanje i davati potrebne instrukcije subjektima za zaštitu i spašavanje, te ćemo, putem Helikopterskog servisa RS-a i helikoptera Oružanih snaga BiH i EUFOR-a intervenirati za sve hitne slučajeve, posebno u oblasti medicinske evakuacije”, saopćeno je iz Civilne zaštite RS-a.

Prema podacima Područnog odjeljenja Civilne zaštite Sokolac, visina snijega, koji od jučer pada na prostoru koji pokriva ovo odjeljenje, jutros u 9.00 sati iznosila je sedam centimetara na Sokocu, a 10 na Han-Pijesku, Istočnom Starom Gradu, Istočnom Novom Sarajevu, Istočnoj Ilidži, Rogatici, Višegradu, Rudom, Novom Goraždu i Čajniču.

U Kalinovku i u Foči palo je novih 15 centimetara, dok se u Palama visina snježnog pokrivača kretala između 10 i 15 centimetara. U ovoj općini juče je helikopterom EUFOR-a urgentno dostavljen potreban lijek u selo Udež na Trebeviću.
Helikopter je jučer u četiri navrata u općini Foča dostavljao lijekove i hranu, a petim letom je transportovao jednu osobu koja je povrijeđena prilikom čišćenja snijega sa krova.

Električne energije nema na repetitoru “Kmur” i rasvjete u tunelu “Sijeračke stijene”.

Čiščenje puteva nastavlja se u općini Bileća gdje 120 domaćinstava, koja se snabdijevaju strujom sa dalekovoda Vranjska i Davidovići, u devet sela i zaseoka nema električnu energiju. Riječ je o selima Zvijerina, Dola, Krstače, Simijova, Todorići, Vranjska, Dlakoše, Ušina gomila, Podklanac. Snabdijevanje vodom je uredno.

Na području općine Gacko bez struje su sela koja dobijaju struju sa dalekovoda Vrbica – Sastavci (Lebrčnik, Izgori,Sastavci), dok je snabdijevanje vodom uredno.

U općini Nevesinje u odnosu na predhodne dane situacija je znatno bolja, a struje nemaju sela Šipačno i Zalom, ali je snabdijevanje vodom normalizovano. Lokalni putevi su djelimično prohodni. Putni pravac prema Pridvorcima i Bijenjoj stalno čisti jedna mašina, a pročišćen je put i do Odžaka.

Općina Istočni Mostar jučer u poslijepodnevnim satima dobila je struju. Na ovom području radi se na pročišćavanju putne komunikacije Nevesinje – Istočni Mostar.

Iz Civilne zaštite RS-a navode da u općini Berkovići struje nemaju sela koja se napajaju sa dalekovoda Dabrica – Podkom i Bitunja (Babin Do, Selišta, Mrčev Do, Kameni Obor, Kruške, Gordići, Ćukova, Greda, Šćepan Krst, Gornji Brštanik, Gornji Bitunja, Donja Bitunja i Ravnice). Lokalni putevi na ovom području se čiste.

Selo Velja Gora, u općini Trebinje, i dalje je odsječeno zbog vode u Petrovom polju, ali je nivo vode u blagom opadanju.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS privremeno je zabranilo saobraćaj teretnim motornim i priključnim vozilima težim od 3,5 tone i autobusima na magistralnim putevima Brod na Drini – granica RS (Dobrinja) – Kula i Brod na Drini – Gacko.

Ovoj zabrani ne podliježu vozila kojima se vrši prijevoz hrane, energenata (nafta, naftni derivati, lož ulje, ugalj), lijekova i medicinske opreme i ona mogu saobraćati uz pratnju policije.

Zabrana traje do stvaranja uvjeta za bezbjedno odvijanje saobraćaja na tim putnim pravcima. Alternativni pravci su magistralni putevi Sarajevo – Ljubogošta, Ljubogošta – Podromanija, Podromanija – Mesići, Mesići – Ustiprača, Ustiprača – Foča.

 

Fena/Informer.ba