BiH Udarno Vijesti

Civilni invalidi najavljuju blokadu svih insitucija FBiH i kantona

Ukoliko ne počne isplata naknada civilnim invalidima u Federacije BiH, od 1. septembra će doći do potpune blokade rada svih skupština i vlada u kantonima, te Federalne Vlade i Parlamenta, najavili su predstavnici Saveza invalida FBiH.

Zbog duga Vlade Federacije BiH i vlada svih 10 kantona u našem entitetu prema civilnim invalidima, koji se od 2006. godine nagomilao na iznos od oko 150 miliona KM, predstavnici Saveza invalida FBiH uputili su, kako kažu, posljednje upozorenje.

“Mi upozoravamo Federalnu i sve kantonalne vlade i skupštine da se uozbilje i počnu sa isplatama. Ukoliko to ne učine, mi ćemo onemogućiti njihov rad i natjerati ih da krenu u implementaciju zakona koji je tačno i jasno rekao da je obaveza kantona da isplaćuju naknade. To ćemo sigurno uraditi, mi se ne šalimo. Mi ćemo blokirati institucije sa kojima se želimo obračunati ukoliko ne budu htjeli raditi svoj posao
“, kaže predsjednik Saveza invalida FBiH Zijad Arapčić.

Dug kantonalnih vlada iznosi oko 50 miliona maraka, a nastao je nakon izmjena zakona u martu 2009. godine kojima je prenesena nadležnost sa Federalne na kantonalne vlade za isplaćivanje naknada invalidima čija je invalidnost nastala nakon 65 godine života.

Ukoliko kantonalne vlade ne počnu sa isplaćivanjem ovih naknada, pokrenut će se inicijativa za vraćanjem ove obaveze u federalnu nadležnost.

Prema riječima Arapčića, ovo nisu jedini problemi invalida.

Među ključnim je i „ćutanje administracije“ o pravima invalida, koja su ukinuta izmjenama zakona.

Posebno se potencira slaba komunikacija između centara za socijalni rad i kantonalnih vlada.

Oko 150 hiljada civilnih invalida u FBiH nezadovoljni su kontinuiranom pasivnošću Federalne, a potom i svih 10 kantonalnih vlada, zbog ignorisanja zakonske obaveze o isplaćivanju naknada.

Oni će, kako je najavljeno, od 1. septembra krenuti u blokade rada svih skupština, vlada i Parlamenta FBiH, kako bi ostvarili svoja, zakonom zagarantovana prava.

 

Fena/Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • iz bugojna sam. imam dijete 18 god. invalid je 100% ima tu svoju penzijicu. jel se ova blokada odnosi i na ove invalide što nas kradu godinama po procentima. a sebi dižuz plaće. U SVAKOM SLUĆAJU VAS PODRŽAVAM I PRIDRUŽUJEM SE BLOKADAMA