Crna hronika Udarno Vijesti

CJB Banjaluka: Smijenjeni šef Krim-policije i komandiri stanica

Goran Guska, šef Krim-policije u Policijskoj stanici Obilićevo, smijenjen je s ove funkcije i raspoređen na mjesto inspektora CJB Banjaluka!

Kako pišu  “Nezavisne” izvor blizak MUP-u RS potvrdio je juče da su, osim Guske, smijenjeni gotovo svi komandiri policijskih stanica na području Banjaluke.

Smjena Guske, objasnio je isti izvor, je dio “čistke” kadrova u najvećem centru javne bezbjednosti u RS, čiji su službenici proteklih mjeseci dovedeni u vezu sa teškim krivičnim djelima, a o čemu su “Nezavisne” detaljno pisale.

Mladen Marić, načelnik CJB Banjaluka, potvrdio je smjene i kratko prokomentarisao da su u pitanju kadrovske promjene.
“Nezavisnim” je još u septembru prošle godine potvrđeno da je Guska doveden u vezu sa Branislavom Smiljanićem Ćelom i ostalim zelenašima uhapšenima u akciji “Knez 2”.

Guska je nakon ovih saznanja bio suspendovan i to na prijedlog Inspektorata za unutrašnju kontrolu MUP-a RS.
Zvanično obrazloženje suspenzije bila je “teža povreda radne dužnosti”, te što bi Guska s obzirom na posao koji je obavljao, mogao uticati na sprovođenje unutrašnjeg postupka. Vraćen je na posao mjesec dana kasnije, nakon što je uložio žalbu.

Zanimljivo je da je među smijenjenima i Radenko Stakić komandir Policijske stanice Lazarevo.
Inspektori zaposleni u ovoj banjalučkoj stanici takođe su se dovodili u vezu sa zelenašima kojima je rukovodio Smiljanić.
Čak su i svjedoci Tužilaštva u Okružnom sudu Banjaluka nedavno na suđenju Smiljaniću potvrdili kako su ih inspektori iz Lazareva redovno obilazili i upozoravali da svoja dugovanja prema Smiljaniću moraju izmiriti, jer nemaju drugog izbora.
Podsjetimo, “Nezavisne” su u septembru prošle godine dobile potvrdu da su inspektori CJB Banjaluka, ali i šefovi krim-policija u najvećem gradu RS povezani sa osobama iz kriminalnog miljea.
Nenad Stevandić, predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS, smatra da se novonastale promjene u CJB Banjaluka mogu procjenjivati tek kada se budu vidjeli efekti tih promjena.
“Ako su ove promjene u CJB Banjaluka kompromis između guranja stvari pod tepih i iznošenja prljavog veša na vidjelo, onda je to dobro, ali ako se radi isključivo o guranju nekih stvari pod tepih, onda to nije dobro”, naveo je Stevandić.

Informer.ba