BiH Izdvojeno Vijesti

Članovi HDZ-a 1990 iz Tuzle prelaze u HSP BiH: “Nećemo Posavinu ostaviti Dodiku”

Pejo Banović, predsjednik KO-a TK-a i član Predsjedništva HDZ-a 1990., kazao je “Dnevnom listu” kako je održao sastanak sa predsjednikom HSP-a BiH Zvonkom Jurišićem te kako su sve prilike da će svih 26 članova HDZ-a 1990. koji su zamrznuli svoj status u sljedećih nekoliko dana prijeći u HSP.

“Nakon što smo izdani od dvaju HDZ-ova, sve su prilike da ćemo svi prijeći u HSP. To nije izdaja hrvatskog pitanja u BiH, nego različit put na koji način to pitanje treba riješiti od onoga kako to vide dva HDZ-a”, istakao je Banović.

Naime, on navodi kako su članovi HDZ-a 1990. iz TK-a već godinama ostavljani na cjedilu od vrha stranke te nikada nisu imali korektan tretman. Prema tome, on jasno poručuju kako Hrvati s tih područja ne traže nikakve “fotelje i stolice”, ali zahtijevaju da se poboljša njihov položaj jer su već godinama zaboravljeni. Isto tako, Banović jasno poručuje kako se položaj Hrvata na području cijeli FBiH mora poboljšati.

“Naš status se mora riješiti. Lično sam bio ratni predsjednik HVO-a, jedan od osnivača HDZ-a BiH, jedan od osnivača HDZ-a 1990. ali nikada Hrvati iz TK-a nisu imali status kakav bi trebali”, naglasio je Banović.

Nadalje, on kaže kako je imao ogromno povjerenje u lidera HDZ-a 1990. Božu Ljubića dok je to povjerenje u čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića davno izgubio.

“U našem članstvu imati pet doktora nauka, veliki broj intelektualaca, ali uvijek su nas zaobilazili. U Tuzli živi puno Hrvata, oko 60 posto zemlje u gruntu koja pripada Opštini Tuzla u vlasništvu je Hrvata i mi se toga nećemo odreći”, ustvrdio je Banović.

Osim toga, kategorički tvrdi da politika koju trenutačno vodi Čović nije dobra. Naime, on kaže kako je nesporna činjenica da su Hrvati majorizirani, ali najave kako se prilikom ustavnih problema RS neće dirati, za njega su skandalozne.

“Hrvati sa tuzlanskog područja i Posavine najbolje znaju da su neravnopravni, i upravo zbog toga nećemo pristati da je Posavina nedodirljiva i da će se ostaviti Dodiku”, rekao je Banović za “Dnevni list”. Prema tome, jasno poručuje kako će se on i dalje boriti za svoj narod te nikome neće dopustiti manipulisati sa Hrvatima iz Tuzlanskog kantona.

Na kraju, Banović kaže kako su svi predstavnici HDZ-a 1990. iz ovog kantona jednoglasni u svojim odlukama i o napuštanju “devedesetke” i pregovorima sa HSP-om BiH.

 

24sata/Informer.ba