Izdvojeno Politika Vijesti

Članovi Kolegija oba doma Parlamenta BiH obratili se na sjednici PIC-a

Članovi Kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH obratili su se jutros u Sarajevu na sastanku Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović je kazao novinarima da su imali priliku danas da čuju i od predstavnika onih koji su se javili za riječ – Španije, Rusije, Velike Britanije, Evropske komisije, visokog predstavnika, da oni žele da se što prije formira funkcionalna vlada ili Vijeće ministara BiH.

„U svom izlaganju sam rekao da je prioritet i vrijeme da dođemo do parlamentarne većine i formiranja Vijeća ministara BiH čime bi bio zaokružen proces konstituiranja vlasti u BiH. Pri tome, rekao sam da je potrebno da se fokusiramo na konkretne probleme i prioritete BiH kako bismo bili u stanju da ubrzamo naš put prema dva glavna strateška cilja – to su Evropska unija i NATO“, kazao je Bećirović.

Po njegovim riječima, zadatak političara u ovoj zemlji nije da samo govore o čemu se ne slažu, već treba napokon da počnu govoriti o tome šta treba raditi da bi ova zemlja imala bolji standard i da bi bila bliže u realizaciji svojih strateških ciljeva.

„Također sam rekao da je, kada je riječ o ulozi međunarodne zajednice u BiH, prava sreća za sve narode i građane BiH da u BiH imamo i OHR i međunarodnu zajednicu. Nažalost, u ovoj zemlji postoje neodgovorni političari koji bi, kada ne bi bilo međunarodne zajednice i OHR-a, vrlo brzo ovu zemlju vratili u devedesete godine“, kazao je Bećirović.

Mi u BiH smo, dodao je, suočeni s velikim opstrukcijama u provođenju Dejtonskog sporazuma koje „nisu od jučer“.

„Mislim da je jako važno da oni koji se vrlo često pozivaju na provođenje Dejtonskog sporazuma, prvo oni počnu da provode temeljne odredbe tog sporazuma“, kazao je Bećirović.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić je kazao da, kao što je i uobičajeno, sastanci Vijeća za implementaciju mira prolaze uz različite stavove koji dolaze od predstavnika različitih naroda i različitih političkih stranaka te da to nije ništa što je novo.

„Ako bi se nekakav zajednički nazivnik mogao izvući onda je on vezan za želju da se, na principima ravnopravnosti naroda i izbornog rezultata, konstituira Vijeće ministara što prije kao i da se preuzme odgovornost za vršenje javnih dužnosti povjerenih od naroda na izborima
“, kazao je Tadić.

Istovremeno, dodao je, mogli su se čuti i specifični zahtjevi koji dolaze od međunarodne zajednice, a koji su uglavnom zasnovani na želji da se brže i efikasnije ide evropskim putem, mada se pominje i konstrukcija evroatlantski put kao nešto što bi trebalo slijediti.

„Za sve ljude iz RS-a pitanje političkog opredjeljenja prema EU nije sporno, a što se tiče načina na koji se dolazi do toga, mi u prvi plan ipak ističemo interese stabilnosti i mira, ravnopravnosti naroda i poštovanje Dejtonskog sporazuma što, ako bismo svi radili kao što mi radimo ne bi usporavalo, nego naprotiv, vrlo bi ubrzalo put ka EU“, kazao je Tadić.

On je, uime Doma naroda PSBiH, prenio stav da i oni čekaju rasplet situacije vezane za Vijeće ministara u Predstavničkom domu, napominjući da je RS bio spreman još u novembru ili decembru prošle godine da obavi taj posao.

„Poželjeli smo odlazak OHR-a što prije, te odmah, gotovo momentalno, zatvaranje kancelarije visokog predstavnika u Brčkom“, kazao je Tadić.

 

Fena/Informer.ba