BiH Politika Udarno Vijesti

Clinton i Ashton sa članovima Predsjedništva BiH

Američka državna sekretarka Hillary Clinton i visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton počele su prije pola sata sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

Brojne novinarske i ekipe fotoreportera i snimatelja u zgradi Predsjedništva BiH očekuju završetak sastanka Clinton i Ashton sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem te članovima Predsjedništva Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem, nakon čega će se visoke dužnosnice obratiti medijima.

Prije sastanka u Predsjedništvu BiH visoke dužnosnice Evropske unije i SAD-a BiH imale su sastanak u Ambasadi SAD-a te sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Peterom Sorensenom i visokim predstavnikom Valentinom Inzkom.

Po najavama, Ashton i Clinton su u BiH doputovale kako bi istakle podršku bh. vlastima u nastojanjima da se priključe EU te da ih ohrabre u preduzimanju potrebnih koraka na putu ka euroatlantskim integracijama.

Također, će ukazati na neophodnost implementacije presude “Sejdić-Finci” te razrješenje pitanja državne imovine kao i potrebu za ustavnim promjenama koje bi dovele do efikasnije i funkcionalnije vlasti u BiH.

Clinton i Ashton su sinoć doputovale u Sarajevo, a nakon BiH odlaze u Beograd i Prištinu.

Fena/Informer.ba