Svijet Vijesti

Clinton: Teheran mora hitno odgovoriti na optužbe IAEA-e

Američka državna tajnica Hilary Clinton rekla je danas da Iran uskoro mora da odgovori na ozbiljne sumnje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da Teheran razvija tehnologiju proizvodnje atomske bombe.

Očekujemo da Iran narednih dana odgovori na ozbiljna pitanja proistekla iz izvještaja IAEA“, kazala je Clinton novinarima poslije ministarskog sastanka na samitu Azija-Pacifik u Honoluluu.

Također, ponovila je zahtjev Washingtona da sirijski predsjednik Bashar al-Assad napusti vlast i prekine nasilje nad demonstrantima, prenio je Reuters.

IAEA je proslijedila jučer grupi od 35 zemalja satelitske snimke, pisma i dijagrame koji, kako tvrdi, idu u prilog tvrdnji da je Iran tajno radio na proizvodnji nuklearnog oružja.

Zasnovan na oko 1.000 stranica istraživanja i gotovo deceniju praćenja situacije u Iranu, dokument navodno sadrži dokaze koji, prema IAEA, pokazuju da Islamska Republika radi na tajnoj nabavci opreme i projekata za proizvodnju nuklearnog oružja.

Između ostalog, navedeno je da je Iran provodio testiranja jakih eksploziva i razvoj detonatora s nuklearnim punjenjem, kao i kompjutersko oblikovanje jezgra za nuklearne bojeve glave.

U izvještaju su navedene i navodne pripreme za nuklearne testove i razvoj nosača za rakete “Sahab 3”, oružje koje može da pogodi Izrael.

 

Fena/Informer.ba