Svijet Udarno Vijesti

Čokolada će uskoro koštati kao zlato?

Svjetska industrija čokolade vrijedna je 9 milijardi dolara, a gotovo polovica kakaovca u svijetu, raste upravo u Zapadnoj Africi, odnosno Gani i Obali Bjelokosti. Međunarodni centar za tropsku poljoprivredu smatra da ako prosječna temperatura u Gani i Obali Bjelokosti do 2050. godine poraste za 2,3 stepena, kakaovac više neće moći rasti u tom podneblju, prenosi Huffington Post.

To je loše i za lokalne farmere, koji doslovno žive od prodaje plodova kakaovca, kako bi platili troškove života, ali i za industriju čokolade, koja bi se time u najmanju ruku prepolovila. U takvom scenariju, čokolada bi cijenom bila bliža plemenitima metalima poput zlata i srebra, nego prehrambenom proizvodu.

‘Ta drveća igraju apsolutno vitalno za tamošnji ruralni život’, istaknuo je dr. Peter Laderach iz spomenutog Centra. Istraživanje koje su proveli kombinovalo je rezultate 19 mogućih klimatskih modela, a njime se predviđaju prve štete od klimatskih promjena već 2030. godine, kad bi farmeri trebali osjetiti prve posljedice.

No, možda nije sve tako crno, jer će se uzgoj kakaovca time morati preseliti na veću nadmorsku visinu, odnosno pogodnije klimatske uvijete. Ipak, nastave li se klimatske promijene i dalje nakon toga, pogotovo prema gore, ponestat će i visinskog tla za uzgoj kakaovca, a time i čokolade, piše Dnevnik.hr

 

Informer.ba