BiH Izdvojeno Vijesti

Ćopić: Nisam imao intimne odnose sa Natašom Bekvalac

U mom privatnom avionu vozale su se mnoge poznate ličnosti, a ne samo Nataša Bekvalac, sa kojom nisam imao intimne odnose, kazao je ovo danas u svojoj ispovijesti u sudnici banjalučkog Okružnog suda Zoran Ćopić, kontroverzni biznismen iz Novog Grada i blizak saradnik odbjeglog narko-bosa Darka Šarića iz Srbije.

On je optužen za pranje 14 miliona KM “kokainskog novca”. Čekajući Sudsko vijeće, koje je trebalo da raspravlja o produženju pritvora za Ćopića, optuženi se požalio i kako ga najviše boli to što ga mediji u Srbiji i RS prozivaju da je blizak saradnik Šarića.

“To nije istina, kao što nije istina ni da sam s njim bio u poslovnim odnosima, niti da sam bio u upravnim odborima 180 preduzeća u Srbiji. Sa Šarićem sam obavio samo jednu finansijsku transakciju i to je sve”, ispričao je Ćopić dodavši kako će na kraju suđenja, zahvaljujući dokazima Specijalnog tužilaštva, biti oslobođen.

U svojoj ispovijesti Ćopić se izjadao i kako je on jedini bjegunac koji je prije hapšenja ulagao u Republiku Srpsku, te imao kontakt sa ljudima iz javnog i političkog života.

“Da sam pravi bjegunac koji je nešto skrivio, valjda bih bio u šumi”, zaključio je Ćopić.

Optuženi za pranje 14 miliona KM izjavio je i kako je, zahvaljujući njemu lično, Bijeljina prošle godine dobila 20 miliona KM bespovratnih sredstava od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a kojima je riješena gradska kanalizacija.

“To napišite, a da znate tužiću i državu”, ogorčen je Ćopić.

Iako su ga sudski policajci opominjali u više navrata da ne priča prije ulaska Sudskog vijeća, Ćopić je imao i zanimljiv razgovor sa Slobodanom Ćelićem, specijalnim tužiocem RS.

ĆOPIĆ: Tužioče, šta će biti ako sudije ne dođu?

ĆELIĆ: Idemo kući.

ĆOPIĆ: Pa to je super, za mene pogotovo.

ĆELIĆ: Neko kući, neko u KPZ (Kazneno-popravni zavod), jer je u formalno-pravnom smislu i KPZ kuća.

Optuženi Ćopić je u svojoj nezvaničnoj ispovijesti ispričao i kako mu u banjalučkom zatvoru nisu dozvolili da ugradi sebi novu WC šolju.

Ispovijest Ćopića na kraju je, ipak, prekinuo ulazak Sudskog vijeća koje je svoje kašnjenje uz izvinjenje prisutnima obrazložilo drugim obavezama, odnosno suđenjima.

Slobodan Ćelić, specijalni tužilac, obratio se zatim Vijeću kako i dalje postoje stari razlozi da Ćopić bude zadržan u pritvoru i to mogućnost bjekstva, te uznemirenje javnosti.

Jovan Čizmović, Jasminka Jovišević i Jadranka Ivanović, advokatski tim odbrane Ćopića, upoznali su Sudsko vijeće da su mediji već objavili kako je Ćopiću produžen pritvor.

Advokati su Vijeću juče uručili i peticiju radnika Fabrike šećera u Bijeljini, čiji je optuženi bio većinski vlasnik, u kome su radnici naveli kako ne bi imali ništa protiv da Ćopić bude pušten iz pritvora.

Optuženi Ćopić na kraju je izjavio kako zna da i kada bi ponudio kauciju, to banjalučki sud ne bi prihvatio.

Podsjetimo, Posebno odjeljenje za najteže oblike privrednog kriminala Okružnog suda Banjaluka potvrdilo je protekle sedmice optužnicu Specijalnog tužilaštva RS protiv Ćopića zbog pranja više od 14 miliona KM “kokainskog novca”.

Na istoj optužnici, pored Ćopića, nalaze se i njegovi najbliži saradnici u BiH, odnosno Drago Nižol, direktor firme “Avio-rent” iz Banjaluke, i Ljubo Mrđen, direktor firme “Agrokop eksport-import” iz Banjaluke, koji su, takođe, osumnjičeni da su bili dio kriminalne grupe koja je u Republici Srpskoj oprala više miliona maraka “kokainskog novca”.

Nudili mu akcije ATV-a

Zoran Ćopić danas je, čekajući Sudsko vijeće u Okružnom sudu Banjaluka, izjavio i da su mu prošle godine nudili da kupi većinski paket akcija banjalučke Alternativne televizije (ATV-a).

“Tek sada vidim da sam to trebao učiniti”, kratko je zaključio Ćopić.

Trgovina kukuruzom

“Nezavisne” su još ranije ekskluzivno objavile da se u centru prve optužnice za pranje novca u RS i jedne od najvećih istraga koju je sprovelo Specijalno tužilaštvo RS u saradnji sa policijama SAD, Italije i Srbije nalazi – merkantilni kukuruz.

Naime, upravo je ova biljka bila predmet trgovine između Darka Šarića i Zorana Ćopića u ranijem periodu i to u velikim količinama, dovoljnim za pranje nekoliko desetina miliona KM, kojima je na kraju i kupljena Fabrika šećera u Velikoj Obarskoj, kod Bijeljine, jedina takva u BiH.

Kao dokazi Specijalnog tužilaštva RS u budućem sudskom postupku biće izvedeni i tonski zapisi snimljenih razgovora između Šarića i Ćopića, u kojima ovaj dvojac dogovara kupovinu kukuruza.

 

Nezavisne/Informer.ba