Politika Udarno Vijesti

Čović: HDZ BiH je spreman na uspostavu vlasti sa SDP BiH i SDA

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović razgovarao je jučer u Sarajevu s pomoćnikom zamjenika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Tomasom Kantrimenom (Thomas Countryman), izrazivši spremnost za uspostavu vlasti sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) BiH i Strankom demokratske akcije (SDA)
Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), Srednjobosanskom kantonu (SBK) i na državnom nivou, kako bi se okončala devetomjesečna kriza nakon održanih izbora u BiH.

“Istaknuli smo gledanje kako u kratkome vremenu ponuditi rješenje oko ustroja vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji u jednome paketu, što bi pokazalo dobar duh odnosa između stranaka koje bi mogle činiti vlast. Vjerujemo da na razini Vijeća ministara vlast trebaju činiti stranke koje imaju predstavnike u kolegiju dva doma Parlamenta BiH, uvažavajući izborni rezultat koji je ostvaren unutar pojedinih naroda i građana”, rekao je Čović nakon susreta s američkim diplomatom.

Čović je razgovarao s Kantrimenom koji će u sljedeća dva dana učestvovati u radu Upravnoga odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH, tijela sastavljenog od najvažnijih zemalja svijeta koje oblikuje politiku međunarodne zajednice u BiH.

Prijedlog HDZ-a BiH, prema Čovićevim riječima, je da se vlast u SBK, “gdje su Hrvati izbačeni iz vlasti”, i u HNK ustroji paritetno od dva HDZ-a, te SDP-a i SDA.

“Želio sam pokazati da je moguće uspostaviti vlast na konstruktivan način na svim razinama, od županija do državne razine. U Središnjoj Bosni treba implementirati izbore sukladno izbornom rezultatu i mi nudimo varijantu reciprociteta, budući se radi o županijama s posebnim režimom, te da ove četiri stranke uspostave vlast u ove dvije županije, u Mostaru i u Središnjoj Bosni”, rekao je Čović.

Pojasnio je da je pri tome naišao na razumijevanje američke administracije za prijedlog oko rješenja krize u BiH.

Čović je istaknuo kako HDZ BiH neće pristati na bilo kakvu trgovinu s mjestom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH koje, kako je kazao “isključivo pripada hrvatskoj koaliciji dva HDZ-a”.

 

Onasa/Informer.ba