Izdvojeno Politika Vijesti

Čović: Imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara krajem sedmice

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice  BiH Dragan Čović uvjeren je da bi stranke zastupljene u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH već do naredne sjednice ovog doma, krajem sljedeće sedmice, mogle da postignu uravnotežen stav i imenuju predsjedavajućeg Savjeta ministara “koji će glatko da dobije potrebnu podršku“.

On očekuje da će intenzivirani razgovori lidera stranaka rezultirati apsolutnom podrškom kandidatu HDZ-a BiH Borjani Krišto, što bi značilo da bi ona mogla da dobije maksimalnu dvotrećinsku većinu.

Ako napravimo šemu saradnje svih političkih stranaka koje se mogu oko toga okupiti, a to znači minimalno dvije-tri srpske stranke, dvije hrvatske i nekoliko bošnjačkih, odnosno onih koje se smatraju multietničkim, to je dovoljna dvotrećinska podrška. Ako to postignemo, svakako da ćemo sjesti i dogovoriti potencijalnog mandatara” – pojasnio je Čović za “Dnevni avaz”.

Čović je, komentarišući spekulacije da bi Martin Raguž mogao da bude predsjedavajući Savjeta ministara BiH, istakao da Raguž nikada nije bio kandidat i da ne zna otkuda nekome ideja da ga uopšte kandiduje.

Čović je rekao da je razgovarao sa liderima gotovo svih stranaka – Miloradom Dodikom, Fahrudinom Radončićem, Sulejmanom Tihićem i drugima i da će se sa nekima od njih susresti i danas.

On je potvrdio da je u posljednje vrijeme imao više razgovora i sa liderom Socijaldemokratske partije BiH Zlatkom Lagumdžijom, ali da oni nisu bili za javnost.

Na pitanje hoće li HDZ BiH praviti ustupke i odreći se nekog ministarskog mjesta u Savjetu ministara koje pripada Hrvatima u korist koalicije na čijem je čelu SDP BiH, Čović je rekao da nakon posljednjeg zasjedanja Savjeta za provođenje mira lideri svih stranaka pokušavaju da pronađu kompromis kojim bi svi bili zadovoljni.

 

Srna/Informer.ba