Politika Udarno Vijesti

Čović: U Italiji postignut načelan dogovor o Vijeću ministara

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da su na sastancima u Italiji, na rubu

skupa o ustavnim promjenama u BiH, vodeće bošnjačke i hrvatske stranke postigle načelni dogovor o uspostavi Vijeća ministara, ali da je ostala
neriješena raspodjela ravnateljskih mjesta u državnim službama i agencijama, što ju je “bošnjačka strana postavila kao dodatni uvjet”.

“Vijeće ministara je, mislim, usuglašeno, no jasno smo istaknuli da ništa nije usuglašeno dok cijeli paket ne bude dogovoren”, rekao je Čović za medije u Mostaru.

Pojasnio je da su četvorica predsjednika, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, SDA Sulejman Tihić i HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ 1990. Božo Ljubić tokom dva susreta u mjestu Cadenabbia, gdje se pod pokroviteljstvom njemačke zaklade Konrad Adenauer održavao trodnevni skup, postigli napredak o uspostavi vlasti koja nije ustrojena 14 mjeseci nakon izbora.

Ukoliko se u slijedeća dva dana postigne dogovor o preostalim neriješenim pitanjima između stranaka iz Federacije BiH, onda bi u četvrtak u Sarajevu predsjednik Tihić sazvao sastanak kojemu bi se odazvali i čelnici stranaka iz Republike Srpske, SNSD-a Milorad Dodik i SDS-a Mladen Bosić.

Čović je kazao kako hrvatska strana smatra da se treba osigurati paritet triju naroda u raspodjeli državnih agencija, dok pak bošnjačka ustraje na tome da se primjenjuje odnos sukladno popisu pučanstva iz 1991. godine.

 “Ja sam uvjeren da je potreban još nekoliko telefonskih razgovora kako bi se potpuno približili i oko ovih stvari”, dodao je Čović.

Izrazio je zadovoljstvo što je tijekom rasprava na trodnevnom skupu o ustavnim promjenama u mjestu Cadenabbia na jezeru Como, istaknut problem nejednakopravnosti Hrvata.

“Mi smo zadovoljni što smo ukazali na probleme Hrvata, a to su istaknuli i drugi izlagači. To su istaknuli srpski predstavnici, ali i predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, koji je jasno ukazao da je izbor Željka Komšića bio nepotreban potez i da nije dobrodošao“, dodao je čelnik HDZ-a BiH.

 

Onasa/Informer.ba