Izdvojeno Politika Vijesti

Čović: Iz međunarodne zajednice nuđeno mi je mjesto predsjedavajućeg Savjeta minisatra

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice /HDZ/ BiH Dragan Čović povrdio je da mu je u proteklih mjesec dana iz međunarodne zajednice dva puta nuđeno da bude predsjedavajući Savjeta ministara BiH i da je dobio znak za svoju lobističku akciju na uspostavljanju vlasti na nivou BiH.

Ne želeći da navede ko mu je nudio da bude predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Čović je rekao da nije protiv takvih ideja, ali i da “postoji veoma mnogo uslova za to“.

Ne pada mi na pamet da izigravam nešto u Savjetu ministara BiH bez jasne podrške. Ako svi podržavamo tu ideju, ako smo spremni da napravimo jasan plan šta ćemo da radimo za naredne tri godine, onda sam to spreman da uradim. Nije bitno hoće li me podržati šest, osam ili 10 stranaka, ali nema trikova. Ne želim biti alibi bilo kome. Ako to prihvatim onda moram da radim 24 časa i zato tražim podršku svih“, rekao je Čović za današnji “Dnevni avaz”.

On smatra da nema nikakvih šansi da bude predsjedavajući Savjeta ministara ako stranački lideri ne približe svoje stavove, te ističe da lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija mora da napravi korak unatrag.

Siguran sam da Lagumdžija mora da preuzme mnogo više odgovornosti kada je u pitanju BiH, posebno Federacija BiH. Izigravanje legitimne volje jednog naroda ne ide u prilog tome. Svi koji misle da mogu nešto parcijalno uraditi ruše BiH”, istakao je Čović.

Prema informacijama iz političkih krugova, ponuda Čoviću da bude predsjedavajući Savjeta ministara nije bila bezuslovna, nego je ključni zahtjev za to bio da Čović podrži lidera SDP-a BiH Zlatka Lagumdžiju da bude ministar inostranih poslova BiH, što je pozicija koju predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nije spreman da prepusti.

 

Srna/Informer.ba