BiH Vijesti

Čović otvorio Microsoft NetWork konferenciju u Neumu

Microsoft NetWork konferencija, šesta po redu, počela je danas u Neumu, a organizatori su najavili da će u naredna dva dana okupiti više od 700 vodećih ICT stručnjaka i menadžera.

Konferenciju, koju je organizirao Microsoft BiH, otvorio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović koji je pohvalio organizaciju te istakao značaj informacionih tehnologija.

Kazao je da trend koji organizatori konferencije slijede, a to je drugačije razmišljanje o tehnologijama, može ”preporoditi” BiH.

– To neće ići bez osvajanja ili usvajanja informatičkih znanja, a evropski put je dobra podloga za to, jeste izazov, ali i skora budućnost. Ja sam siguran da ćemo mi naredne godine biti kandidati za Evopsku uniju – naveo je Čović.

Na konferenciji će, kako je najavljeno, lokalni i regionalni predavači govoriti o cloud servisima i cyber kriminal.

Na otvaranju NetWork konferencije proglašeni su pobjednici Imagine Cupa 2016. Pobjednici takmičenja u kategoriji „Games“ su Aleksandar, Milan i Miloš Kojić, te Aleksandar Petrović sa Slobomir P Univerziteta s igrom „The Lost Treasure“.

Emin Šehić, Emina Prlja, Mirela Pešković i Timur Ćerimagić s Univerziteta u Sarajevu osvojili su prvo mjesto u kategoriji „World Citizenship“ s aplikacijom „Study Motivator“, dok su Ermin Podrug, Hadi NourAllah, Mirza Čurić i Sead Banda s Internacionalnog Burč Univerziteta pobijedili u kategoriji „Innovation“ s projektom „More Personal Cortana“.