Izdvojeno Politika Vijesti

Čović poručio Lajčaku: Teško će ići formiranje vlasti u BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović susreo se danas u Sarajevu u zgradi Delegacije EU s izvršnim direktorom za Evropu i Centralnu Aziju pri zajedničkoj službi vanjskih poslova Evropske unije Miroslavom Lajčakom, koji boravi u dvodnevnoj posjeti u BiH, a na sastanku je između ostalog bilo govora o formiranju državne vlasti u BiH.

Čović nakon sastanka nije htio komentirati prijedlog SDA o formiranju Vijeća ministara BiH, kazavši da su te izjave nevjerovatne.

Rekao je novinarima da ne postoji nikakva mogućnost da se vlast na državnoj razini uspostavi bez legitimne volje Hrvata, dodajući da je to moguće samo ako tri mjesta u Vijeću ministara pripadnu legitimnim predstavnicima Hrvata koji su nedavno i organizirali Hrvatski narodni sabor.

“Teško će ići formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini, posebno na načelima koja zagovaraju oni koji su formirali vlast u Federaciji BiH, a ako se tako nastavi upast ćemo u krizu iz koje ne vidim izlazak”, kazao je Čović.

Rekao je da su u toku razgovori s predstavnicima srpskih političkih stranaka, ali da s predsjednikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom on iz više razloga neće razgovarati.

“Na osnovu razgovora koje smo dosad vodili na relaciji sa Zlatkom Lagumdžijom teško ćemo postići dogovor i morat ćemo pronaći drugačija rješenja, inače BiH predstoji radikalizacija o čijim posljedicama ne želim govoriti“, rekao je Čović.

Podsjetio je da su dva HDZ-a u platformi rekli da žele BiH u međunarodno priznatim granicama u kojoj će biti osigurana ravnopravnost hrvatskog naroda, a ono što se danas dešava na političkoj sceni daje im za pravo da kažu da institucionalna ravnopravnost nije dovoljna, te da moraju otvoreno govoriti o teritorijalnoj ravnopravnosti.

Na kraju je kazao da ukoliko vlast bude formirana bez volje sva tri legitimna naroda u BiH bit će neodrživa.

 

Srna/Informer.ba