Politika Udarno Vijesti

Čović pozdravio Tihićevu inicijativu

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozdravio je inicijativu predsjednika SDA Sulejmana Tihića da se sazove sastanak političkih lidera u BiH na kojem bi trebalo da bude dogovoreno formiranje Vijeća ministara BiH, ali i provođenje presude “Sejdić i Finci”, popis stanovništva i rješavanje pitanja vojne imovine.

“Biće mi drago da čujem da postoji takva inicijativa i lično ću se odazvati ako me Tihić pozove. Vidjećemo kada će biti taj sastanak“, rekao je Čović.

Lider HDZ-a BiH nije želio da komentariše izjavu predsjednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije da do novih izbora neće biti Vijeća minisitara ukoliko se nastavi insistiranje da Hrvat iz HDZ-a bude predsjedavajući, a ministar inostranih poslova Srbin.

“Svašta smo govorili u proteklih deset mjeseci a rezultat toga je da nemamo Vijeća ministara“, rekao je Čović.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je da je neophodno u razgovore o formiranju Vijeća  ministara BiH uključiti predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i prestavnike iz RS.

Tihić smatra da neophodno da politički lideri, osim dogovora o formiranju Vijeća ministara BiH treba da postignu sveobuhvatan dogovor o  evropskim pitanjima, odnosno pitanju vojne imovine, provođenja presude “Sejdić i Finci” i pitanju popisa stanovništva.

 

Srna/Informer.ba