Izdvojeno Politika Vijesti

Čović: Teritorijalno preurediti BiH bez ugrožavanja pozicije RS-a

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice /HDZ/ BiH Dragan Čović rekao je da će u narednom četvorogodišnjem mandatu na čelu te stranke tražiti teritorijalno preuređenje BiH i naglasio da time neće biti ugrožena Republika Srpska /RS/, jer o njenoj poziciji neće odlučivati ni Mostar ni Sarajevo.

“O poziciji RS neće odlučivati niko ni u Mostaru ni u Sarajevu, i dok god postoji jasan stav srpskog naroda i srpskih političkih predstavnika, niko ne može ugroziti RS i to je ta mjera, bez obzira na to što ko misli”,
rekao je Čović za “Nezavisne novine”.

On je naglasio da je ovako organizovana dvoentitetska BiH neprihvatljiva i neodrživa za Hrvate.

“Naravno da moramo promijeniti model organizovanja države kada u Predsjedništvu Hrvati nemaju ni jednog člana, a Bošnjaci imaju dva. Ali nema razloga da bilo koji srpski predstavnik bilo koje partije radi naših zahtjeva bude zabrinut”, rekao je Čović i ponovio da nema nijednog razloga da SDS, SNSD ili bilo koja druga stranka ima bilo kakvih sumnji kada je u pitanju pozicija RS.

Govoreći o rješenju pitanja referenduma u RS, Čović kaže da je posjetom visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton nađeno rješenje po mjeri svih u BiH.

“Sama činjenica da se dogovorilo da se pristupi analizi i potpunoj reformi pravosuđa u BiH mislim da je dovoljna pobjeda da BiH i svi njeni elementi idu naprijed. Ja sam sve to vrijeme bio uz /predsjednika RS Milorada/ Dodika, ali na način da to ne shvatite pogrešno. Ne možemo ignorisati volju naroda u BiH i njihovih institucija
“, konstatovao je Čović.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u FBiH, Čović je ponovio da je federalna vlada apsolutno neustavna i nelegitimna, napravljena van svih ustavnih i zakonskih okvira, te da se mora vratiti na početak, a vlast u srednjoj Bosni mora biti konstituisana u skladu sa voljom hrvatskog naroda.

On je rekao da će od visokog predstavnika tražiti da povuče suspenzuju odluke CIK-a, ali i sve odluke koje se tiče srednje Bosne. “Time bi se dala šansa da se na ustavni način riješe ti problemi. Ako ne, mi ćemo imati jednu duboku krizu u kojoj Hrvati neće više apsolutno priznati vlast ni na jednom nivou. To će izazvati ozbiljne posljedice u pola BiH”, upozorio je Čović.

 

Srna/Informer.ba