Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Čović: Zalagaćemo se za treći entitet i Mostar kao hrvatski “stolni grad” do ostvarenja

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će se ova stranka zalagati za treći entitet i Mostar kao hrvatski “stolni grad” sve dok to ne bude ostvareno.

“Sve što radimo, radimo za dobro Hrvata, ali i sva tri naroda u BiH. Praktično smo pokazali da ovakva BiH i Federacija BiH neće preživjeti”, rekao je Čović novinarima prilikom obilježavanja 18 godina od utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

On je dodao da su na “krivom putu” svi oni koji pokušavaju izigrati izbornu volju hrvatskog naroda i ruše osnove funkcionisanja BiH.

“Mi smo ponudili osnovu funkcionisanja BiH kroz četiri federalne jedinice koje daju šansu da svaki narod i svaki građanin pronađe mjeru kolektiviteta u odnosu na građansko i da damo šansu BiH“, rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić na obilježavanju rekao je da je Hrvatska Republika Herceg-Bosna kamen temeljac odbrane hrvatskog identiteta i prava na BiH u posljednjem ratu i da je ugrađena u temelje BiH, u dva mirovna sporazuma, od vašingtonskog do dejtonskog.

Čović i Ljubić, uz brojne predstavnike dva HDZ-a, položili su vijence i upalili svijeće na Spomeniku hrvatskim borcima na mostarskom rondou, nakon čega je program nastavljen u hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače.

 

Srna/Informer.ba