Region Udarno Vijesti

Crna Gora danas slavi pet godina nezavisnosti

Crnogorski premijer Igor Lukšić ocijenio je da je Crna Gora za pet godina nezavisnosti pokazala da može uspješno da odgovori svim izazovima i da sigurno korača u evropsku budućnost.

Nema sličnog primjera države koja je za pet godina postigla više od Crne Gore koja je danas ugledni član međunarodne zajednice, primjer multikulturalnosti i suživota, kandidat za članstvo u evropske i euroatlantske strukture i zemlja koja značajno doprinosi regionalnoj stabilnosti“, rekao je Lukšić sinoć na prijemu, koji je priredio na Cetinju povodom Dana nezavisnosti.

On je izrazio uvjerenje da su napori svih u Crnoj Gori u proteklih pet godina bili usmjereni kako bi državu učinili “boljim mjestom za život svih njenih građana”.

Danas, pet godina od obnovljanja crnogorske države, bez argumenata su oni koji su 2006. godine imali sumnje da ćemo odgovoriti izazovu do tada najzahtjevnijih uslova za sprovođenje referenduma i istovremeno sačuvati temelje građanskog društva u Crnoj Gori, čineći jasnom njenu evropsku budućnost. Uvjeren sam da smo danas, ipak, svi pobijedili“, rekao je Lukšić.

Prijemu su prisustvovali predstavnici političkog, kulturnog, naučnog, privrednog i sportskog života, a od lidera opozicionih stranaka na prijemu su se pojavili jedino čelnici Pokreta za promjene – Nebojša Medojević i Branko Radulović.

Referendum o nezavisnosti Crne Gore održan je 21. maja 2006. godine, kada se 55,5 posto građana izjasnilo za državnu suverenost, dok je protiv bilo 44,5 posto.

Crna Gora je 3. juna 2006. godine i zvanično proglašena nezavisnom državom, usvajanjem Deklaracije o nezavisnosti u Skupštini Crne Gore. Po Zakonu o državnim praznicima u Crnoj Gori, 21. maj se slavi kao Dan nezavisnosti.

Održavanju referenduma prethodili su pregovori predstavnika blokova za nezavisnost i zajedničku državu, uz posredovanje EU, odnosno slovačkog diplomate Miroslava Lajčaka.

 

Srna/Informer.ba