Region Udarno Vijesti

Crna Gora: Demoliran restoran vlasnika koji je izbacio Srbe

Nekoliko Beranaca demoliralo je danas restoran Etno-sela “Kadmi” u Njegušima u Crnoj Gori zbog postupaka vlasnika Mila Kadije koji je rekao da mrzi Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), javio je “Telegraf”.

Kadija je prethodno izbacio je iz  restorana Veselinku Rajković iz Podgorice sa petoro maloljetne djece i jednu monahinju Mitropolije crnogorsko-primorske zato što, kako je rekao, ne podnosi Srbe i SPC.

Revoltirani Beranci upali su u  15.30 časova u restoran i uništili  kompletan inventar. Policija je trenutno na licu mjesta i vrši uviđaj, kaže izvor “Telegrafa”.

Kadija u izjavi za “Telegraf” kaže da bi opet istjerao Srbe iz svog restorana.

On je ranije za podgoričke “Vijesti” rekao da napišu za njega da je crnogorski nacionalista i da Srbi ne mogu da jedu kod njega.

Rajkovićeva je “Vijestima” rekla da je sa djecom i njihovom  učiteljicom vjeronauke na povratku iz posjete manastiru na Prevlaci svratila u restoran “Kadmi”, u Etno-selu na NJegušima, ali im je prišao Kadija i rekao da za njih u tom lokalu nema obroka.

“Prvo smo pomislili da se šali sa nama. On je, međutim, upitao monahinju da li radi za srpsku crkvu, na šta mu je ona kratko potvrdno odgovorila, da bi Kadija nakon toga rekao da za nas u restoranu nema hrane, jer je tu sve crnogorsko”, kaže Rajkovićeva.

Kadija je potom zatražio da napuste restoran.

Tužilac da reaguje  u slučaju Njeguši

Crnogorska opoziciona Nova srpska demokratija (NOVA) pozvala je državnog tužioca da hitno reaguje povodom, kako su saopštili, Fašističkih ispada vlasnika Etno-sela “Kadmi” na Njegušima Mila Kadije.

Kadija je, prema medijskim navodima, izbacio iz  restorana Veselinku Rajković iz Podgorice i njeno petoro maloljetne djece, kao i monahinju Mitropolije crnogorsko-primorske, jer kako je rekao,  ne podnosi Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu.

“Pošto je utvrđeno da postoje nesporni dokazi i svjedoci raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, ocjenjujemo da su se stekli uslovi da ovo lice odmah bude uhapšeno, a njegov lokal zatvoren“, saopštio je potpredsjednik NOVE  Slaven Radunović.

On dodaje da ne postoji   izgovor da državni tužilac u ovom slučaju pokuša da izbjegne procesuiranje Kadije.

„Primitivno ponašanje ovoga lica je i očekivano nakon što tužilaštvo nije reagovalo na šovinističke ispade na nedavnoj košarkaškoj utakmici između Srbije i Crne Gore, kada su navijači Crne Gore pozivali na ubistva i vješanje Srba“, smatra Radunović.

Kadija, kako je dodao, vjerovatno očekuje da će od vlasti biti i adekvatno nagrađen za „svoje sramno i kukavičko ponašanje, jer se u datom slučaju ponio u skladu sa zvaničnom politikom Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije“.

„Takođe, sve je pokušao da pripiše svojoj navodnoj velikoj ljubavi prema Crnoj Gori, zaboravljajući  da se ta ljubav nikada nije pokazivala siledžijskim nasrtajima na žene i djecu“, dodaje Radunović.

On smatra da je takvo ponašanje produkt dugogodišnje diskriminacije koja se, kako dodaje, iz vrha crnogorske vlasti sprovodi nad srpskim narodom i Srpskom pravoslavnom crkvom.

 

Srna/Informer.ba