Ekonomija Vijesti

Crna Gora među najrizičnijim zemljama

Crna Gora je treća najrizičnija zemlja u centralnoj i istočnoj Evropi prema političkim, ekonomskim i strukturnim kriterijumima rizika, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja “Evromanije”.

Crna Gora je zauzela 107. poziciju u junskom globalnom izvještaju koji obuhvata mišljenje ekonomista o 184 države prema političkim, ekonomskim i strukturnim kriterijumima rizika.

Ovo je pad za tri mjesta u odnosu na prethodni kvartal.

Crna Gora pada na ljestvici prvenstveno zbog slabog ekonomskog rezultata, s obzirom na to da ekonomisti kao glavni problem zemlje vide stabilnost banaka i stopu zaposlenosti. Zemlja je na dnu liste od 10 zemalja srednje i istočne Evrope u odnosu na pristup tržištima kapitala, sa ocjenom koja se poklapa sa onom koju ima Bjelorusija od 3,0, što je ispod prosjeka i regije i EU“, navedeno je u izvještaju.

Od zemalja regiona od Crne Gore je lošije rangirana BiH koja zauzima 130. poziciju u globalnom izvještaju. Hrvatska je na 61, Srbija na 84, Makedonija na 87. i Albanija na 91. poziciji.

Najsigurnije zemlje, prema “Euromaniji”, su Norveška, Luksemburg, Švajcarska, Danska i Švedska, a među top 10 su i Singapur, Finska, Kanada, Holandija i Njemačka.

 

Srna/Informer.ba