Region Udarno Vijesti

Crna Gora: Ne može Dodik ovako dolaziti, bez dogovora državnih organa

Demokratska partija socijalista (DPS), vladajuća stranka u Crnoj Gori, kritizirala je u četvrtak način na koji je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio Crnu Goru i grad Herceg-Novi.

Glasnogovornik DPS-a Rajko Kovačević kazao je da nije u skladu s međunarodnom diplomatskom praksom da se posjećuje druga zemlje bez prethodnog dogovora i komunikacije s njihovim državnim organima.

Tako nešto nije u duhu odličnih odnosa Bosne i Hercegovine odnosno njenih entiteta i Crne Gore iako pozdravljamo humanitarnu dimenziju Dodikove posjete u konkretnom slučaju, rekao je on.

Kovačević je, kako prenose podgorički mediji, podsjetio da se Crna Gora nalazi pred potpisivanjem Sporazuma s Bosnom i Hercegovinom o državnim granicama.

Dodik je jučer boravio u Herceg-Novom gdje se sastao s gradonačelnikom Dejanom Mandićem i posjetio dječije ljetovalište u Kumboru, u kojem se odmaraju djeca iz RS-a, kao i Dom za nezbrinutu djecu u Bijeloj, i uručio novčanu pomoć za tu ustanovu.

On je tokom boravka u Herceg-Novom izjavio da je RS zainteresirana za položaj i zaštitu interesa srpske nacionalne zajednice u Crnoj Gori.

„Želimo da zaštitimo srpski identitet i interes srpskog naroda u Crnoj Gori i želimo da se poštuju sva nacionalna prava Srba u Crnoj Gori, kao i konstitutivnost srpskog naroda, što se može potvrditi kroz historiju“, rekao je Dodik, javio je Tanjug.

 

Informer.ba