Region Udarno Vijesti

Crna Gora: Vojni piloti sa Golubovaca jurili NLO!

Prvi opisan slučaj pojave neidentifikovanih letećih objekata na crnogorskom nebu, predstavljen je u nedavno objavljenoj monografiji posvećenoj najvećoj vazduhoplovnoj jedinici u Crnoj Gori, 172. avijacijskoj brigadi sa aerodroma Golubovci.

Priča o jednoj od najbitnijih jedinica nekadašnjeg Ratnog vazduhoplovstva i PVO JNA izašla je iz pera grupe renomiranih bivših i sadašnjih vojnih pilota i tehničara .

Penzionisani general-major Zvonko Jurjević, jedan od bivših komandanata RV i PVO JNA, opisao je fascinantan višednevni slučaj pojave NLO nad južnim dijelom Crne Gore 1975. godine, prenose crnogorske Vijesti.

„Objekat je izgledao kao svjetleća kugla sa jakim svjetlom koji se kretao i mijenjao spektar boja od bijele pa do ljubičaste. Na nebu se ocrtavao kao svjetleće tijelo, izrazito veće od najsvjetlije zvijezde. Pojavljivao se samo u noćnom letjenju, po vedrom ili oblačnom vremenu, tako da je po potpuno oblačnom vremenu bio jedino svjeteće tijelo na nebu osim aviona. Svakodnevnim praćenjem uočeno je da se pojavljuje približno 50 minuta poslije polijetanja prvog aviona na noćno letenje. NLO se pojavljivao ‘niotkuda’. Odjednom bi se pojavio kao svjetleće tijelo u regionu Nikšić-Herceg Novi u letu u kursu 130-150 stepeni“, piše u poglavlju monografije naslovljenom „Bliski susreti pripadnika 172. lbap i NLO“.

 

Informer.ba