Ekonomija Udarno Vijesti

‘Crni utorak’ za milijardere: U jednom danu na berzama izgubili 11,7 milijardi dolara

Najveći svjetski milijarderi u utorak su na berzama izgubili 11,7 milijardi dolara i niti jedan od njih nije bio u plusu, prenosi Bloomberg. Dvadeset najbogatijih “teško” je ukupno 676,8 milijardi dolara.

“Crni utorak” malo je pomrsio račune milijarderima od kojih niko nije poslovao u plusu. U samo jednom danu izgubili su 11.7 milijardi dolara.

Tako je predsjednik Arcelor Mittala, najveće svjetske industrije čelika ispao s liste 20 najbogatijih ljudi na svijetu izgubivši 918 miliona dolara.

Warren Buffet (81) izgubio je više od 407 miliona dolara i nalazi se na trećem mjestu s 43,8 milijardi dolara. Naime, tržišta su krenula u minus nakon što je objavljeno kako je evropska ekonomija u zadnjem kvartalu zabilježila pad od 0,3 posto, a sigurnost ne ulijeva ni situacija u Grčkoj, gdje je opet napeta situacija između vlade i privatnih kreditora.

Telekomunikacijski tajkun, Meksikanac Carlos Slim, i dalje je najbogatiji čovjek sa svojih 68,5 milijardi dolara, a drugi je Bill Gates sa 62,4 milijarde dolara.

Bloomberg predviđa da bi 2015. najbogatiji čovjek na svijetu mogao postati Brazilac Eike Batista. Batista ulaže u metale i ugljen i trenutno je 10. na popisu. Njegovo je bogatstvo u prošloj godini najviše poraslo. I to za 32 posto, prenosi Bloomberg.

Fena/Informer.ba