Svijet Udarno Vijesti

Crnogorci kontrolišu tržište narkoticima u Švedskoj

Inspektor za narkotike u stokholmskoj policiji Torsten Kalander tvrdi da je veliki dio krijumčarenog kokaina u Švedskoj i Evropi pod kontrolom balkanske kriminalne grupe koju čine uglavnom Crnogorci, i to Nikšićani.

Jedno od objašnjenja, kaže Kalander, jeste siromaštvo u Nikšiću, “pa je lakše regrutovati ljude za šverc droge”.

“Imali smo vrlo dobru saradnju s policijom u Crnoj Gori, rekao je Kalander za portal nd.se, a prenosi podgorički list “Vijesti”.

Švedski mediji dovode u vezu crnogorske narko-kartele sa optužnicom podignutom protiv četiri osobe, kod kojih je prilikom hapšenja u predgrađu Stokholma pronađen kokain vrijedan oko 21 milion dolara.

Protiv njih je podignuta optužnica za krijumčarenje 42,5 kilograma kokaina, što je najveća zapljena u Švedskoj.

Oni su, pišu “Vijesti”, uhapšeni u maju nakon što je policija primijetila kako jedan od optuženih preuzima torbu od muškarca sa bijelom bejzbol kapom.

Policija je potom pratila kupca i njegova dva saučesnika do stana u stokholmskom predgrađu Solna, gdje su pronašli sumnjivu torbu u kojoj se nalazilo četiri kilograma kokaina.

Kako se navodi, nakon preuzimača torbe, lociran je i muškarac sa kapom koji je predao drogu, uz pomoć snimaka sa bezbjednosnih kamera iz metroa u Stokholmu.

Dan nakon prvog hapšenja, policija je primijetila osumnjičenog prodavca na stanici metroa u stokholmskom predgrađu Farsta. Kada je uhapšen, kod sebe je imao ključeve koji su ga povezali sa stanom u Fagersjeu.

Tokom pretresa stana policija je pronašla više od 20 kilograma kokaina skrivenog u frižideru, kao i još 17,5 kilograma u prostoru ispod poda. Policija je, dodaje se, ukupno zaplijenila 42,5 kilograma kokaina u operaciji koju, prema sumnjama policije, kontroliše mreža šverca droge stacionirana u Crnog Gori.

Kako prenose švedski mediji, ječ je o kokainu koji je do Švedske stigao brodom iz Brazila.

U prilogu švedske televizije TV 4.se prikazana je ruta kojom je droga dopremljena do Stokholma, brodom “MSC Opera”. Brod je krenuo iz Rio de Žaneira u aprilu 2011. godine, i preko Gran Kanarije i Amsterdama stigao u Švedsku 11. maja.

“Ovo je samo vrh ledenog brijega”, rekao je za švedski TV 24 istražitelj Torsten Kalander.

Iz podgoričkog Interpola nisu mogli da potvrde da su upoznati sa tom velikom zapljenom kokaina.

“Vijesti” pišu da, iako je dio klana narko-bosa Darka Šarića uhapšen, a dio u bjekstvu, narko-mreža je još veoma aktivna. U Crnoj Gori su konstituisane nove grupe nakon procesa protiv Šarićeve grupe i ubistva njegovog partnera Dragana Dudića.

 

Agencije/Informer.ba