Region Udarno Vijesti

Crnogorcima do kraja godine status manjine na Kosovu

Zamjenik ministra Kosova za dijasporu Cerim Bajrami rekao je agenciji Beta u Prištini da će do kraja godine crnogorska zajednica na Kosovu dobiti status nacionalne manjine.

Bajrami je učestvovao u radu skupa o značaju 13-julskog ustanka 1941. u Crnoj Gori za pokretanje narodno-oslobodilačke borbe i na Kosovu i u Albaniji.

Taj skup je održan u okviru obilježavanja Dana državnosti Crne Gore koji su kosovski Crnogorci danas proslavili prvi put.

Kosovski ministar je rekao agenciji Beta da će Crnogorci biti “ubačeni” u Zakon o zaštiti prava i promociji prava zajednica na Kosovu.

Već je u nacrtu zakona predviđeno da i crnogorska i hrvatska zajednica budu ubačene u taj zakon o nevećinskim zajednicama na Kosovu. Ima, međutim, nekoliko nedorečenosti koje su u fazi rješavanja, a tu je i pitanje rezervisanog mjesta za crnogorsku zajednicu u Skupštini Kosova“, rekao je Bajrami.

Predsjednik Udruženja Crnogoraca na Kosovu Slobodan Vujičić rekao je agenciji Beta da to udruženje ima “čvrsta obećanja visokih zvaničnika Kosova da će crnogorska zajednica na Kosovu biti vraćena u zakone i Ustav Kosova do kraja ove ili najkasnije početkom iduće godine“.

Na skupu o 13. julu, održanom u Narodnom pozorištu u Prištini učestvovali su i bivši visoki zvaničnik Kosova Azem Vlasi, kosovski akademik Redjep Feri i analitičar Behljuj Becaj.

Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova, ali još nije otvorila ambasadu u Prištini.

 

Informer.ba