Region Udarno Vijesti

U Crnoj Gori oduzeto 50 miliona eura od kriminalnih organizacija

Specijalno odjeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala oduzelo je 50 miliona eura od kriminalnih organizacija, saopštila je crnogorski vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić.

“Među tim osobama ima i onih koje u hijerarhiji imaju visok nivo odgovornosti, a zloupotrebama su pribavile korist i nanijele štetu u milionskim iznosima”, rekla je Čarapićeva u uvodnom izlaganju na Danu državnih tužilaca u hotelu “Maestral” u Budvi.

Ona smatra da su tim i drugim istragama u još oko 20 slučajeva državni tužioci doprinijeli ocjeni Evropske komisije da je Crna Gora napredovala u ovoj oblasti.

“Finansijskom istragom, koju je provelo specijalno odjeljenje, od pripadnika kriminalnih organizacija, sudskom odlukom, privremeno je oduzeta finansijska korist od oko 50 miliona evra”, navela je Čarapićeva.

Ona je rekla da se tužilačkim i finansijskim istragama došlo do značajnih optužnica i sudskih odluka o privremenom oduzimanju imovine stečene kriminalom, kao jednog od glavnih ciljeva u borbi protiv teškog kriminala.

“Samo u ovoj godini, zbog organizovanog kriminala, optuženo je 15 osoba, a među optuženima, nalaze se pripadnici više kriminalnih organizacija, koje se bave prometom orgomnih količina narkotika i pranjem novca, stečenog kriminalnom”, ukazala je Čarapićeva.

 

Srna/Informer.ba