BiH Vijesti

‘Croatia Libertas’: Zabraniti djelovanje vehabijskog pokreta

Nevladina organizacija “Croatia Libertas” zatražila je da se u BiH zabrani djelovanje vehabijskog pokreta i najoštrije osudila jučerašnji teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu, koji je izveo dvadesettrogodišnji vehabija Mevlid Jašarević iz Novog Pazara.

Javno tražimo zabranu ovog radikalnog militantnog islamskog pokreta. Jašarević nije djelovao sam, već iza njega stoji cijela organizacija istomišljenika, koja uživa zaštitu državnih institucija u kojima se, takođe, nalaze pripadnici selefijskog i vehabijskog pokreta“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

U saopštenju, koje je potpisao predsjednik organizacije Leo Pločkinić, ističe se da terorizam u BiH nije dovoljno osuditi, već zabraniti.

Nakon nekoliko desetina terorističkih napada na hrvatske povratnike u Srednjoj Bosni, ubistava djece, od kojih je zadnje bilo u Sarajevu, nakon posljednjeg ubistva Hrvata u ‘FIS’ Vitezu, ubistva policajca u Bugojnu i neprestanih napada na hrvatsku imovinu u BiH, za šta niko nikada nije odgovarao – tražimo od predstavnika u vlasti pokretanje zabrane takozvanog vehabijskog pokreta u BiH“, ističe se u saopštenju dostavljenom Srni.

Pločkinić je naglasio da su civili, imovina i američki građani postali meta islamskih terorista, koje štiti zvanična politika, a čiji je cilj protjerivanje, zastrašivanje i likvidacija Hrvata i ostalih građana u čitavoj BiH.

Glavni krivac za postojanje vehabija je vlast u Sarajevu, koja i toleriše njihovo postojanje. Javna je tajna da je svaki vehabija pojedinačno naoružan i da se u BiH nalaze tajni arsenali i tajna skladišta oružja, eksploziva i municije“, naveo je Pločkinić u saopštenju.

On je istakao da, ako se u obzir uzme da je u posljednjih pet godina iz vojnih skladišta nestalo nekoliko desetina tona naoružanja i eksploziva, može se zaključiti da bošnjačka politika ima skrivene namjere s ciljem korišćenja vehabija u bliskim budućim eventualnim nesrećnim previranjima.

Pločkinić je upitao da li bošnjačka vlast u Sarajevu ima političke volje da zabrani terorističke organizacije i prekine crni niz napada na građane, strance i imovinu u BiH, kao i da li zvanično Sarajevo treba da dozvoli da se u BiH dogode i teroristički napadi sa krvavijim ishodima.

Odgovor leži u činjenici da se 24 časa nakon napada duhovni ideolozi i vehabijske vođe koje su izdale komandu za napad još nalaze na slobodi. Svakim danom BiH se sve više iz evrodemokratskog svijeta približava statusu koji uživaju Sile osovine zla – Iran, Sjeverna Koreja, Sirija“, zaključio je Pločkinić.

 

Srna/Informer.ba