BiH Izdvojeno Vijesti

Čubrilović: Stečaj će biti izbjegnut

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da situacija u “Željeznicama RS” nije dobra, ali veruje da će Vlada, uprava i sindikat preduzeća ozbiljno i odgovorno pristupiti rješavanju problema i da će postignutim kompromisom stečaj sigurno biti izbjegnut.

ŽRS su pritisnute zaostalom opremom, viškom radnika, ali osnovni problem je nedostatak novca da se poslovanje organizuje na višem nivou. Sa svim tim problemima suočene su i mnogo razvijenije železnice u okruženju“, rekao je Čubrilović za “Večernje novosti”.

On je naveo da je stečaj pominjan kao jedna od opcija, ako se ne bude mogao postići dogovor o izlasku iz krize, i izrazio uvjerenje da o tome trenutno niko ozbiljno ne razmišlja.

Čubrilović je istakao da se situacija u “Željeznicama” može popraviti daljim ulaganjem Vlade RS u ovo preduzeće, jer ŽRS ne mogu same da izađu iz ovog problema, ali je neophodna sistematizacija i racionalizacija radnih mjesta.

Prema njegovim riječima, sistematizaciji radnih mjesta treba pristupiti studiozno i stručno i tek onda se može govoriti o broju otpuštenih radnika koji se može kretati od 300 do 500.

    “Grant Vlade RS za ovu godinu za pomoć ŽRS iznosiće oko 32 miliona maraka. Uz ta sredstva, nastojaćemo da obezbijedimo i druge fondove pomoći. Privreda Srpske umnogome zavisi od ŽRS i zato se mora podržati ovo preduzeće”, naglasio je Čubrilović.

 

Srna/Informer.ba