BiH Udarno Vijesti

Čudo u BiH: I pored plate od 5.000 eura savjetnik dao otkaz zbog toga što se ništa ne radi

Savjetnici ministara, direktora ili šefova zakonodavne vlasti, porezne obveznike u FBiH do sada su koštali oko milion eura godišnje. Iako je nova vlast u Federaciji obećala uštede na svim nivoima, teško je vjerovati da će do toga doći.

Zvonimir, čije prezime nećemo otkriti, svakako predstavlja malo čudo u bh. svakodnevnici. Nakon što je na mjestu savjetnika jednog federalnog ministarstva za dva mjeseca, prema vlastitom priznanju, nerada dobio gotovo 10.000 eura, odlučio se na otkaz.

Razočaran u pasivnost ovdašnje vlasti, vratio se svojoj struci u kojoj danas postiže izvanredne rezulate. O poziciji savjetnika za naš “Radio Slobodna Evropa” (RSE) kaže:

Mogu reći da je bio ogroman broj putovanja, hodanja, mlaćenja praznih slama po svijetu, da je to strašno, tipa Kine, Japana. Ako neko ozbiljno misli sebi neku karijeru razvijati ili da nešto nauči, to je zaglupljivanje. Ništa ti ne radiš konkretno. Ti šutiš, jedeš, piješ, hodaš, računaš dnevnice“.

Iako je Zvonimir na mjesto savjetnika imenovan u prethodnom sazivu federalne vlasti, dodaje kako se tek manji broj osoba s te funkcije vratio na staro radno mjesto:

Nema kraja, samo se šaltaš iz jedne u drugu, iz treće u četvrtu. Samo su različite institucije, različiti niovi, različiti nazovi entiteti, ili državni ili entitetski, to je istina“.

Prema nezvaničnim podacima, na platnim spiskovima u Vladi FBiH nalazi se najmanje 60 osoba koje se tretiraju kao savjetnici. Zvanično, premijer ima pravo na sedam, dva dopremijera na četiri savjetnika. Koliko pojedina ministarstva imaju savjetnika gotovo je nemoguće provjeriti, jer sami ministri određuju broj i biraju kadar.

Federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković tako se javno se pohvalio sa čak 10 zaposlenih savjetnika, dok su mediji prenijeli da je Desnica Radivojević, federalni ministar prostornog uređenja, nedavno zaposlio osmog.

Ako se tako bude radilo i naknadno bude tražena od Vlade saglasnost na pravilnike, onda je to nakaradan način rada. I to apsolutno ne da ima odraza nego će još dodatno dovesti u pitanje budžet do kraja godine. Imajte u vidu da su savjetnici poslije ministar najplaćeniji ljudi, plaćeniji od direktora uprava, agencija, zavoda, od sekretara vlade“, navodi  Ismet Trumić, sekretar Vlade FBiH.

Iako konačanu potvrdu na pravilnik o unutrašnjoj organizaciji daje federalna Vlada, kako otkrivaju izvori RSE-a, čak ni premijer nema informaciju o ukupnom broju savjetnika.

Njihova početna plata iznosi blizu 1.500 eura!

 

RSE/Informer.ba