BiH Vijesti

Džamija Ćurčinica u Livnu ipak se gradi

Građevinska inspekcija nije zabranila dalje izvođenje radova na džamiji Ćurčinica u Livnu koja se gradi prema novom projektu, iako je Opštinsko vijeće Livna 26. jula usvojilo zaključak kojim se traži hitna obustava izgradnje, potvrđeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Livno.

Medžlis je bio je iznenađen zaključkom Opštinskog vijeća i neobaviještenošću vijećnika, jer je dozvolu za izgradnju džamije Ćurčinica u centru Livna, koja je srušena 1994. godine, izdalo Ministarstvo prostornog uređenja FBiH 4. maja, a i ostale dozvole i saglasnosti pribavljene su u skladu sa zakonom.

Džamija Ćurčinica proglašena je nacionalnim spomenikom, a odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika FBiH od 25. maja 2007. godine dozvoljena je izgradnja džamije prema novom projektu.

Taj novi projekat podrazumijeva “savremeni arhitektonski izraz uz interpolaciju novih sadržaja u skladu sa potrebama vlasnika objekta, te uz očuvanje cjeline harema koji je, takođe, spomenička vrijednost“.

Iz Medžlisa je potvrđeno da je ova odluka konačna i da ne postoje nikakve pravne niti administrativne prepreke za izgradnju džamije prema odobrenom glavnom projektu koji je prošao nekoliko revizija, a koji je odobrila i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika FBiH.

Opštinsko vijeće Livna 26. jula usvojilo je zaključak kojim se traži hitna obustava izgradnje džamije, na zahtjev nezavisnog vijećnika Jakova Perkovića.

 

Srna/Informer.ba