Ekonomija Udarno Vijesti

Da je internet država, bio bi peta ekonomska sila u svijetu

Kada bi internet bio država on bi bio peta ekonomska sila u svijetu – nakon Sjedinjenih Država, Kine, Japana, Indije i Njemačke, navodi se u studiji konsultantske firme Boston Consulting Group /BCG/.

Prema ovom izvještaju, do 2016. godine u svijetu će biti tri milijarde internet korisnika, a prema predviđanjima poslovanje preko interneta, koje igra sve veću ulogu u rastu privreda, do 2016. godine će s 4.200 milijardi dolara učestvovati u ukupnom bruto domaćem proizvodu članica Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta.

U 2010. godini je bilo 1,9 milijardi internet korisnika, a ostvaren je bruto nacionalni prihod od 2.300 milijardi dolara.

U saopštenju se navodi da će “internet ekonomija” rasti tempom od osam posto godišnje u razvijenim zemljama, kao i dvostruko više na tržištima u razvoju, prenosi agencija France Press.

Indija i Argentina ostvariće najveći rast od 23, odnosno 24 posto, navodi se u izvještaju BCG.

Internet ekonomija je jedna od pozitivnih priča o razvoju svijeta“, izjavio je analitičar BCG-a i jedan od autora izvještaja David Dean.

U nekim zemaljama, uključujući Francusku, Njemačku i Kinu, mala i srednja preduzeća (MSP) koja aktivno posluju na internetu ostvarila su znatno veći rast prodaje od firmi koje nisu dovoljno prisutne na internetu.

“Širom svijeta, MSP koja koriste internet razvijaju se brže i otvaraju više novih radnih mjesta nego ona preduzeća koja to ne rade”, izjavio je ekonomista BCG Paul Tzwilenberg.

On je dodao da države mogu da ojačaju svoju konkurentnost i prospekte privrednog rasta  ohrabrivanjem preduzeća da se okrenu internetu.

U Velikoj Britaniji “internet ekonomija” učestvuje sa 8,3 posto u bruto domaćem proizvodu (BDP), što predstavlja navjeći udio u odnosu na bilo koju drugu zemlju Grupe 20.

Vrijednost internet kupovina i prodaja  u 2010. iznosila je 121 milijardu funti (191,7 milijardi dolara), što je više od 2.000 funti po glavi stanovnika, saopštili su istraživači iz kompanije Boston Consulting Group.

BCG  ističe da Velika Britanija ostvaruje znatno više prodaja na internetu nego bilo koja druga velika ekonomija.

Prema podacima kompanije BCG, u 2010. je oko 13,5 posto svih kupovina obavljeno preko interneta, uz očekivani rast na 23 posto do 2016.

Istraživači su istakli da ukupna internet ekonomija u Velikoj Britaniji raste izuzetno velikom brzinom. Oni procjenjuju da će, tokom naredne četiri godine, nastaviti da se povećava po stopi od 11 posto godišnje, dostižući ukupnu vrijednost od 221 milijardi funti do 2016.

To se poredi sa očekivanom stopom rasta od 5,4 posto u Sjedinjenim Državama i od 6,9 posto u Kini.

Takve prognoze kretanja su naročito povoljna vest za mala i srednja preduzeća, jer istraživanje pokazuje da su u protekle tri godine njihovi prihodi svake godine porasli za 12,5 posto.

 

Srna/Informer.ba