BiH Udarno Vijesti

Da se ne zaboravi “Srebrenica”

Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Žene Podrinja i “Gračaničko keranje” iz Gradačca organizirali su u petak u simboličnih pet minuta do dvanaest sati na Trgu djece Sarajeva podjelu cvjetića građanima Sarajeva – simbol trajnog sjećanja na žrtve srebreničkog genocida jula 1995. godine.

Cvjetiće su uradile žene Udruženja zajedno sa članicama Udruženja “Gračaničko keranje”, a čini ga 11 bijelih latica i zeleni tučak.

Predsjednica Pokreta Munira Subašić kaže da je bijela boja simbol nevinosti, simbol nevino stradalih 11. jula u Srebrenici 1995. godine, ali i ostalih Bošnjaka tokom ratu u BiH, a kad se umre muslimani se umotaju u bijeli čaršaf. Zelena čoha stavlja se preko mejta koji se kopa.

Zelena boja je i simbol buđenja proljeća pa smo tako htjeli da probudimo sve građane Evrope i svijeta jer mislim da zaboravljaju, a zaborav će nas ubiti“, kazala je.

Događaju na Trgu prisustvovali su danas predstavnici raznih nivoa vlasti, članovi obitelji ubijenih i nastradalih tokom rata, nevladinih organizacija, građani i svi oni su na taj način odali dužno poštovanje žrtvama.

Današnjem događaju prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Bakir IzetbegovićŽeljko Komšić koji smatraju da je podsjećanje na stradanje u Srebrenici i drugim dijelovima naše države neophodno da se zlo ne bi ponovilo.

“Ja ću ovaj cvjetić nositi narednih dana, a zatim ću ga sačuvati i u znak podsjećanja da radimo na tome da BiH postane država koja je sigurna za sve dobronamjerne ljude i u kojoj se loše osjećaju jedino zlikovci. To će biti mukotrpan i dugotrajan proces“, kazao je novinarima na Trgu Bakir Izetbegović.

Član bh. predsjedništva Željko Komišić nada se da je današnji i svi događaji koji će narednih dana istim povodom biti organizirani čuvanje od zaborava žrtava, kao i „neka vrsta brane pokušaju negiranja broja žrtava i karaktera zločina“.

Podjela cvjetića – simbola trajnog sjećanja na žrtve srebreničkog genocida jula 1995. godine organizirana je u isto vrijeme i u Tuzli, Zenici, Gračanici, a dio je podijeljen i u Srebrenici majkama koje žive u tom gradu.

Organizatori događaja poručili su da “cvjetić treba nositi 9.10. i 11. jula, sačuvati ga i nositi kad god srce i duša osjete da su uz ubijene žrtve i preživjele srebreničkog genocida iz jula 1995. godine.  Organizatori su zadovoljni današnjim odzivom zvaničnika i vide to “kao nadu da će stvari krenuti nabolje”.

Po riječima Munire Subašić, cvjetić – simbol stradanja nosit će i članovi Tužilaštva u Hagu zajedno saSeržom Bramercom, kao članovi raznih nevladinih organizacija u inozemstvu.

Članice Udruženja, zajedno s drugim nevladinim organizacijama iz BiH, otputovat će u Hag gdje će 4. jula pratiti izjašnjenje o krivnji bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića. Dio članica Udruženja prisustvovat će skupu “Svi smo mi svjedoci” koji će istim povodom u Sarajevu organizirati Savez logoraša BiH i udruženja žrtava rata u BiH.

 

Fena/Informer.ba