BiH Udarno Vijesti

Dabogda ti Angelina Jolie pohvalila zemlju!

Godinu dana nakon izbora nije formirana nova državna vlast i nema nikakvih naznaka da će to skorije da se desi. Politički festival samobitnosti, arogancije i lažne principijelnosti na tu temu manifestuje se povremenim sastancima pobjednika, čija svrha nije da se ova mučna situacija riješi i da se postigne dogovor, već isključivo da se približe ili udalje “stavovi” do nekog novog jalovog okupljanja.

Bliži se godišnjica opštih oktobarskih izbora 2010. u Bosni i Hercegovini. Nikom nije do obilježavanja pošto oni koji su glasali, a i oni koji nisu, nemaju mnogo razloga da se raduju i slave ovaj datum.

Godinu dana nakon izbora nije formirana nova državna vlast i nema nikakvih naznaka da će to skorije da se desi.

Politički festival samobitnosti, arogancije i lažne principijelnosti na tu temu manifestuje se povremenim sastancima pobjednika, čija svrha nije da se ova mučna situacija riješi i da se postigne dogovor, već isključivo da se približe ili udalje „stavovi“ do nekog novog jalovog okupljanja.
Svi jasno poručuju šta neće. Rijetko ko nam poruči šta hoće.

Umjesto postizanja dogovora o formiranju vlasti na BiH nivou, dobili smo nacionalne dogovore pobjednika i poraženih na svim nivoima. Apsolutni sklad i smiraj među prošlogodišnjim političkim protivnicima je cementiran i neupitan.

Bilo bi vrlo teško neupućenom putniku namjerniku danas objasniti ko se to protiv koga i za šta borio na prošlim BiH izborima.

Narod se sa druge strane zabavio sam sobom i da se budžet puni nacionalizmom, ne bi znali šta ćemo od para. Ali pošto se budžet tako ne puni, štrajkovi i protesti su svakodnevnica.

Od početka godine, nove desetine hiljada građana pridružile su se ionako ogromnoj brojci nezaposlenih.

Međunarodna zajednica više ne može ni da sakrije koliko je ne zanimamo.

Namjerno nam nije došla Angelina Merkel, poručila je da nema s kim da se sastane. Namjerno nam je došla Angelina Jolie, nakon što su se strasti stišale, a crveni tepih sklonjen, realnost je proizvela kletvu – Dabogda ti Angelina Jolie pohvalila zemlju.

Internetom ovih dana kruži kratak i neobično tačan opis zemlje u kojoj živimo i preživljavamo… Bosna i Hercegovina – jedna država, 2 entiteta, 3 predsjednika, 10 kantona, 14 vlada, 183 ministarstva, 85 političkih stranaka, 50 boračkih udruženja, 139 sindikata, 2 policije, 3 akademije nauka, 2 penziona fonda, 3 obrazovna sistema, 3 telekoma, 3 elektroprivrede, 550.000 nezaposlenih, 630.000 penzionera, 450.000 raseljenih lica, 75% siromašnih, 65.000 državnih uposlenika i neutvrđen broj lopova.

 

Aleksandar Trifunovic/Buka/Informer.ba