Izdvojeno Region Vijesti

Dačić: I policiju ćemo da hapsimo zbog prisluškivanja

Ako se utvrdi odgovornost policije za prisluškivanje predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, cjelokupan vrh policije biće smjenjen, uhapšen i procesuiran, kaže premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić

Afera o prisluškivanju već četiri dana potresa vrh MUP-a, a kao krivac označen je Rodoljub Milović, šef Uprave kriminalističke policije, po čijem je nalogu uzet listing Vučićevog telefona, preneo je ovaj list.

Milović, od koga je zatražen izvještaj, naveo je na pet strana da se u Upravi kriminalističke policije dešavaju stvari mimo njegove kontrole. On je dodao i da ne zna da je tako nešto potpisao.

Konkurs za novog direktora policije

Dačić je naložio Direkciji da dostavi izvještaj povodom tvrdnji predsjednika i potpredsjednika Vlade da su prisluškivani i dao nalog Unutrašnjoj kontroli da sprovede istragu.

Prema zakonu, policijom rukovodi direktor policije. Ministar ne odobrava i ne daje saglasnost za sprovođenje akcija, kao ni prisluškivanja i praćenja. Takav slučaj je i sada – rekao je Dačić i dodao da rad i funkcionisanje vitalnih službi države treba vratiti u zakonske okvire.

Premijer i ministar policije su najavili i da će biti raspisan konkurs za novog direktora policije.

Biće raspisan konkurs za direktora policije. U prethodnoj vladi nije postojala volja za smjenu direktora, pa čak ni kad mu je istekao mandat. Demokratska stranka je zahtjevala da on ostane do raspisivanja konkursa – naveo je on.

Veljović pokreće istragu kad se vrati sa bolovanja

Direktor policije Milorad Veljović najavio je da će od ponedeljka pokrenuti istragu povodom prisluškivanja.

Pošto sam trenutno na bolovanju, od ponedjeljka ću da prekinem bolovanje s namjerom da utvrdim potpuno činjenično stanje vezano za ove događaje. Ono što se bojim, to je činjenica da smo mi kao radna grupa ušli u ozbiljne provjere vezano za privatizacije 24 firme i ne bih želio da se koriste ovakve stvari kako bi se osujetio rad ovih grupa – kaže Veljović.

Podsjetimo, BIA je informisala Vučića da je dio MUP-a izdao nalog da mu se prisluškuje telefon, a da predsjednika Nikolića prisluškuju već duže vrijeme. To je potvrdio i predsjednik države tokom gostovanja na RTS-u.

Navode se i informacije da su Nikolić i Vučić prisluškivanu po nalogu “interesnih grupa” koje su planirale državni udar, a da je prisluškivanje sasvim slučajno otkrio RHMZ.

Trojka.rs/Informer.ba