Region Udarno Vijesti

Dačić: Oteli su nam Kosovo

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova te zemlje Ivica Dačić izavio je da Srbija tek treba da izgradi odnose s Rusijom i da bez obzira na ulazak ili ne u Evropsku uniju niko neće Srbiji vratiti Kosovo.

Nismo u situaciji da držimo Kosovo, pa ga sad ne damo. Oni su nam ga oteli. Ovde smo u situaciji da možemo da sačuvamo nešto od toga što su nam oteli. Shodno tome, naravno da ćemo koristiti sve diplomatske aktivnosti. Više niko nema nameru da blagosilja uzaludne žrtve, već dajte da se usredsredimo u skladu sa našom politikom i našim ciljevima. Uspeli smo da se vratimo za pregovarački sto i bilo bi pogrešno da ga sada napustimo“, rekao je Dačić i naglasio da su odnosi Srbije s Rusijom prioritet.

To su (Rusi) naši najveći prijatelji, mi odnose s njima tek treba da izgradimo. Odnose s njima treba jačati, treba koristi autoritet i snagu koju ima predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i predsednik vlade Dimitrij Medvedev, zato što u prošlom periodu kada je Srbiji bilo najteže tadašnje rusko rukovodstvo nije imalo razumevanja. Neko kaže nemojte da idete u EU izgubićete Kosovo. Možemo da kažemo nećemo u EU, a da li će neko da nam vrati Kosovo, neće“, poručio predsjednik Vlade Srbije u obraćanju novinarima nakon parastosa srpskim žrtvama devedestih godina u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Dačić je rekao da Srbija ide ka EU jer je to dobro za građane Srbije i da njemu ne treba niko da govori šta su interesi Srbije jer, kako je istakao, ima iskustva i pamti kako se čekalo u redovima za hljeb i mlijeko i kakva je bila sutuacija tokom i nakon rata.

Dačić je, kritizirajući presudu Haškog suda kojom su oslobođeni optužbe hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač, rekao da je to “šamar i samoubistvo” i da je vojna akcija hrvatske “Oluja” “kao jedan od najvećih zločina poslije Drugog svjetskog rata” bila usmjerena protiv Srba.

Dačić je poručio da će Srbija nastaviti saradnju s Haškim sudom i da će morati naći načina da dođe do revizije presude.

Bilo bi bolje da su hrvatski generali osuđeni na jedan dan, nego što su oslobođeni. Ovakvom presudom ugrožen je proces pomirenja jer je njegov osnov da se svako suoči sa zločinima. Ako imamo fono izjave, što je dokaz, kako onda nije tačno da nema komandne odgovornosti. Ovim ne govorimo protiv hrvatskog naroda, ali niko ne sme da slavi progon“, poručio je Dačić, istakavši da će odluka Haškog tribunala imati posljedice na saradnju sa Hrvatskom.

AA/Informer.ba