BiH Udarno Vijesti

Dačić: RS jedina pobjeda srpskog naroda proteklih decenija

Srpski narod je danas izgubio nacionalni duh, a Republika Srpska je jedina pobjeda srpskog naroda u proteklih nekoliko decenija, rekao je danas u Trebinju Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Da nije bilo Dejtonskog sporazuma teško da bi se sačuvala i odbranila Republika Srpska“, ponovio je Dačić, dodajući da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, smatra da se on ne može mijenjati bez saglasnosti sva tri naroda i dva entiteta u BiH.

On je poručio da Srbija i RS imaju interes da sarađuju i da se povezuju, ne samo politički, već infrastrukturno, na ekonomskom, kulturnom, sportskom i svakom drugom planu.

Moramo da radimo na programu nacionalnog okupljanja koji neće smetati nijednom drugom narodu“, istakao je Dačić, obraćajući se građanima Trebinja iz sale Skupštine opštine.

Govoreći o situaciji na Kosovu, on je naglasio da Srbija treba da bude jaka i velika, ali po jačini riječi koja treba da se poštuje i čuje.

Srbija ne treba da živi u svojim mitovima i o pitanju Kosova treba da imamo racionalan pristup koji će zaštititi naš narod koji tamo živi, jer ne možemo da očekujemo da će naš nacionalni interes biti zadovoljen time što će cijelo Kosovo biti dio Srbije“, rekao je Dačić, napominjući da to nije realno jer je istorija dovela do toga da na Kosovu sada živi mali broj Srba.

Navodeći da mnoge zemlje EU postavljaju uslove da Srbija prizna nezavisnost Kosova, Dačić je rekao da to ne treba nikada učiniti, te da su takvi uslovi koji se nameću jednoj zemlji neprincipijelni i licemjerni.

Ako je cijena da se Srbija odrekne Kosova da bi dobila članstvo u Uniji, to ne treba nikada prihvatiti jer postoje nacionalni i državni interesi, a Srbija može da opstane bez EU“, rekao je Dačić i istakao da Srbija ne može da zatvara oči pred napadom na srpski narod.

On je poručio da je napad na Srbe na Kosovu i Metohiji predstavlja napad na Srbiju i da ona mora da odgovori, “a ako neće Vlada, hoće narod“.

Prema njegovim riječima, samo dogovorom i mirnim putem može da bude riješeno ono što je vijekovima bio problem između Srba i Albanaca.

Interes Srbije je da vlada mir, da se nikada više ne gine u ratu i da ne nanosimo zlo jedni drugima na Balkanu“, poručio je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije boravi u Trebinju povodom obilježavanja krsne slave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske – Svetog Arhangela Mihaila.

 

Srna/Informer.ba