Izdvojeno Politika Region Vijesti

Dačić u Italiji: Srbiju treba shvatiti ozbiljno

Predsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova te zemlje Ivica Dačić izjavio je u Rimu, poslije sastanka sa ministrom vanjskih poslova Italije Giuliom Terzijem, da Srbija želi da bude dio Evropske unije i da će brzo ispuniti uslove koji su pred nju postavljeni.
Podsjetivši da je zvanični Beograd uložio napore za obnovu dijalog sa Prištinom, srbijanski premijer je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom Terzijem izrazio mišljenje da “ideja o zamrznutom konfliktu koji će rješavati naša djeca i unuci nije dobra”.

Dačić je, kako prenosi Kancelarija za odnose s medijima Vlade Srbije, rekao i da je želja Srbije, ukoliko ima spremnosti sa druge strane, da se nađe dogovorno rešenje koje će omogućiti legitimne interese i albanskog i srpskog naroda na Kosovu.

Najavivši da će za dva dana biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine u Briselu, premijer Dačić je ocijenio veoma dobrim to što se po prvi put vode razgovori u kojima nema nametanja i pozvao sve Evropske zemlje, EU i svijet da Srbiju shvate ozbiljno.

Kada nešto kažemo, tako će i biti. Još postoje ostaci nepovjerenja da neko nekoga želi da prevari. Ova Vlada će jasno reći šta može, a šta ne može. Isto tako očekujemo konstruktivni odnos i sa druge strane”, naveo je srbijanski premijer.

Dačić očekuje da dijalog i pozitivnu atmosferu oko njega, prati i napredak Srbije u evropskim integracijama i to, kako je rekao, što brže.

Dačić je ponovio raniji stav da će Srbija, kada je riječ o regionu, uložiti sve napore da bude faktor regionalnog mira, stabilnosti, povjerenja i pomirenja.

Govoreći o saradnji između Italije i Srbije, premijer Dačić je istakao da prijateljstvo između dvije zemlje nije samo prijateljstvo između političara, već između dva naroda i dvije države.

Italija i Srbija imaju dugogodišnje prijateljske odnose. Mislim da je Srbija najveći prijatelj Italije na Balkanu i siguran sam da u tom smislu između dvije države postoji strateško partnerstvo, koje nije samo na papiru“, rekao je Dačić.

Italijanske firme su zadnjih godina u Srbiju investirale oko 800 miliona eura, a među istaknutim firmama izdvaja se Fiat koji je otvorio fabriku automobila u Kragujevcu.

 

AA/Informer.ba