Svijet Udarno Vijesti

Daily Telegraph: Gadafi dao Sarkozyju 50 miliona eura za predsjedničke izbore?

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy primio je 42 miliona funti od Moamera Gadafija za finansiranje svoje predsjedničke kampanje 2007. godine, piše danas britanski Daily Telegraph.

Sarkozy je izazvao bijesne reakcije među članovima opozicije i nekim članovima vlade kada je primio libijskog predsjednika Gadafija u Parizu krajem 2007. godine kada je libijskom vođi dozvoljeno da postavi šator na Jelisejskim poljima.

“Uslovi” prebacivanja novca dogovoreni su na sastanku ove dvojice u Libiji prije izbora Sarkozyja, navodi se u dokumentu, koji je objavljen je na francuskom medijskom sajtu “Mediapart”.

U dokumentu koji je objavljen na ovom sajtu i predat sudiji navodi se da je na sastanku od 6. oktobra 2005. godine dogovoreno “finansiranje kampanje Nicolasa Sarkozyja i da je u potpunosti plaćeno“.

U to vrijeme Sarkozy je bio francuski ministar unutrašnjih poslova sa ambicijama da naslijedi Jacquesa Chiraca.

Zakoni o političkom finansiranju zabranjuju kandidatima da prime gotovinu veću od 7.500 eura, ali “Mediapart” tvrdi da je 50 miliona eura, koliko se spominje u dokumentu, oprano kroz bankovne račune u Panami i Švicarskoj.

Račun u Švicarskoj otvoren je na ime sestre Jeana-Francoisa Copea, lidera vladajuće UMP partije i jednog od najaktivinijih aktivista u njegovom reizboru.

U dokumentu se tvrdi da je “ZT”, za koga se vjeruje da je riječ o trgovcu oružjem Ziadu Takieddineu, i koji je imao dobre veze sa Sarkozyjevim pomoćnicima, “bio odgovoran za provođenje sporazuma“.

U dokumentu se navodi i nekoliko “ranijih susreta” Takiedina i Saifa al Islama, Gadafijevog sina, koji je prošle godine rekao da je Libija finansirala izbor Sarkozyja.

Sarkozi prvo mora da vrati novac koji je uzeo od Libije radi finansiranja svoje izborne kampanje. Mi smo to finansirali, imamo sve detalje i spremni smo da ih otkrijemo“, rekao je Saif al Islam, koji trenutno zatvoren u Libiji.

On je istakao da je Sarkozyju data pomoć, ali da ih je razočarao.

Prvo što želimo da ovaj klovn uradi je da vrati novac libijskom narodu“, rekao je on.

Sarkozy je bio prvi lider koji je prošle godine priznao libijsku opoziciju i francuski borbeni avioni prvi su gađali tenkove Gadafija u vojnoj kampanji koja je okončana ubistvom libijskog vođe.

U dokumentu se navodi svjedočenje Didiera Grosskopfa, bivšeg ličnog ljekara Takieddina, koga je trgovac oružjem vodio u posjete Libiji  i koji tvrdi da je bio prisutan kada je sklopljen sporazum o finansiranju Sarkozyja.

Takieddin je prekinuo sve veze sa ljekarom 2006. godine.

Fabrice Arfi, koautor izvještaja “Mediaparta”, rekao je listu “Dejli telegraf” da je Grosskopf želio da sve ostavi napismeno u slučaju da mu se nešto dogodi, jer je znao šta je vidio.

U dokumentu se navodi i da je razgovorima prisustvovao i “BH” odnosno Brice Hortefeuxu, jedan od najstarijih Sarkozijevih prijatelja koji je kasnije postao njegov ministar unutrašnjih poslova i sada je dio njegovog izbornog tima.

Hortefeux je potvrdio da je bio sastanak 2005. godine, ali “da nije bilo riječi o političkom finansiranju”.

Sarkozy je bijesno odbacio navode da je primio novac od Gadafija.

Ako je to finansirao Gadafi, onda baš nisam bio previše zahvalan. Gadafi, koji je bio poznat da priča guposti, čak je rekao da su bili čekovi. U tom slučaju, njegov sin treba samo da ih realizuje“, rekao je Sarkozy.

Takieddin je odbacio svaku umiješanost u ilegalnom finansiranju stranke, a portparol Jelisejska palate rekao je ranije listu “Mond” da tako nešto  ne dolazi u obzir.

 

Srna/Informer.ba