Politika Udarno Vijesti

Damir Hadžić: Koridor Vc, kontrola nad nebom i javni servis su prioriteti

Ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić rekao je da će tokom njegovog mandata prioriteti ovog ministarstva biti gradnja koridora “Vc”, preuzimanje kontrole nad nebom BiH, digitalizacija i uspostavljanje jedinstvenog televizijskog servisa.

On je istakao da bi BiH do kraja njegovog mandata trebalo da ima više od 125 kilometara autoputa. “Koridor `Vc` je u drumskom i željezničkom saobraćaju jedan od najvažnijih projekata koje trebamo da realizujemo što prije. Pomagaćemo što više entitetskim ministarstvima, koja imaju obavezu realizacije ovog projekta”, rekao je Hadžić.

On je napomenuo da resorno ministarstvo želi da do kraja 2014. godine obezbijedi i svu neophodnu projektnu dokumentaciju i riješi sporna pitanja, poput Blagaja i Počitelja, ističući da je jednako važna i jadransko-jonska magistrala. Hadžić je dodao da bi do kraja ove godine trebalo da bude završen granični prelaz Bijača, koji će biti jedan od dva prelaza preko kojih će moći da se izvoze proizvodi životinjskog porijekla nakon ulaska Hrvatske u EU.

Kada je riječ o upravljanju nebom iznad BiH, Hadžić je rekao da je resorno ministarstvo sebi zacrtalo prilično optimističan plan da se to proba uraditi krajem ove godine. “Uvjeren sam da će ovo pitanje biti riješeno u ovom mandatu”, dodao je Hadžić.

Prema njegovim riječima, drugo strateško pitanje je digitalizacija, koja je probila sve rokove, a jedan od prioriteta biće i konačno uspostavljanje javnog televizijskog srevisa.

Govoreći o radu novog saziva Savjeta ministara BiH, Hadžić je rekao da se u razgovoru sa šefom Delegacije EU u BiH Peterom Sorensenom došlo do podatka da je EU mnogo manje umiješana u sva dešavanja u BiH otkako je formiran novi Savjet ministara BiH.

Hadžić, koji je i potpredsjednik SDP-a, rekao je da neće biti rekonstrukcije Vlade Federacije BiH, a da se razgovori o tome mogu voditi samo ako ona ne bude ispunjavala zadate ciljeve.

 

Srna/Informer.ba