Izdvojeno Politika Vijesti

Damir Hadžić: Popustljivosti prema zahtjevima Milorada Dodika neće biti!

SDP u posljednjih nekoliko mjeseci čini najveće ustupke, i sigurno želi razgovarati na normalnim osnovama. Ukoliko dođe do ukupnih dogovora, neće biti nikakvih problema da razgovaramo i o takvoj mogućoj varijanti.

U narednih sedam dana lideri vladajućih političkih stranaka u našoj zemlji trebali bi ponovo sjesti za pregovarački sto kako bi konačno postigli dogovor o formiranju vlasti na državnom nivou.

Ovo je za Dnevni avaz potvrdio i Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a, i naglasio da, ukoliko se ne postigne zajednički dogovor, na političkoj sceni BiH je izvjesna i drugačija parlamentarna većina.

Različite mogućnosti se pružaju, ali o konkretnim imenima vam u ovom trenutku ne mogu govoriti. Davno smo rekli da se bez nas može konstituirati vlast” – kaže Hadžić.

On naglašava da njegova stranka u posljednjih desetak dana s drugim partijama nije održala nijedan zvanični sastanak kako bi se razgovaralo o ovoj temi.

Ako je i bilo razgovora, odgovor ne možete dobiti iz SDP-a, jer u njima nije učestvovao” – govori potpredsjednik SDP-a.

Hadžić negira sve češće tvrdnje da su prvi čovjek SDP-a Zlatko Lagumdžija i HDZ BiH Dragan Čović praktično postigli dogovor da pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pripadne HDZ-u.

– SDP u posljednjih nekoliko mjeseci čini najveće ustupke, i sigurno želi razgovarati na normalnim osnovama. Ukoliko dođe do ukupnih dogovora, neće biti nikakvih problema da razgovaramo i o takvoj mogućoj varijanti – objašnjava Hadžić.

Potpredsjednik SDP-a naglašava da popustljivosti prema zahtjevima Milorada Dodika neće biti.

Ustavom strankama iz RS ne pripadaju četiri ministarske pozicije, s druge strane, nema nikakvih ultimativnih zahtjeva, i ukoliko Dodik, odnosno stranke okupljenje oko njega, insistiraju na takvoj varijanti, onda će morati tražiti rješenje bez SDP-a” – govori Hadžić.

Rajko Vasićiz SNSD-a rekao je za ovaj sarajevski list  da u ovom trenutku nema orijentira za razgovore,  osim što će SNSD i SDS 2. septembra razmatrati sporazum o usaglašenom djelovanju u zajedničkim organima BiH i dugoročnom pozicioniranju RS.

U HDZ-u naglašavaju da se izborna volja građana mora poštovati.

Prema principu rotacije, mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara pripada HDZ-u. Vrijeme je da se konačno političke partije uozbilje i prestanu s politikantskim potezima, jer to ničemu ne vodi” – kaže za naš list Mišo Relota, glasnogovornik HDZ-a BiH.

Informer.ba